Knaus: Članstvo Kosova u SE ne treba da zavisi od formiranja ZSO

Predstavnik Evropske inicijative za stabilnost Džerald Knaus izjavio je da uslovi za članstvo Kosova u SE treba da budu vezani samo za Evropsku konvenciju o ljudskim pravima i standarde SE, ne ZSO.
Image
Foto: Kontakt Plus

Ona za Radio Slobodna Evropa kaže da formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom ne može biti uslov, jer „ne zavisi samo od Kosova, već zavisi i od Srbije“.

Prethodno je američki izaslanik za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar u jednom intervjuu pre nekoliko dana sugerisao da bi ZSO i pitanje nekih eksproprijacija na severu Kosova mogli da budu postavljeni kao dodatni uslovi od strane nekih evropskih država.

Knaus kaže da postoje tri faze kroz koje članstvo Kosova u SE treba da prođe.

Prva je preporuka Komiteta za politička pitanja Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, koja će sastanak imati krajem marta.

Ako preporuka bude pozitivna onda ide u Parlamentarnu skupštinu u aprilu.

„Čak i tamo, ako Komitet preporuči da Kosovo bude član – što mislim da će se desiti – onda će i Parlamentarna skupština preporučiti da Kosovo bude član“, kazao je on.

Dodao je da odluka Vlade Kosova da sprovede odluku Ustavnog suda o zemljištu Manastira Dečani otvara vrata za naredne korake, a onda će sve zavisiti od vlada zemalja članica SE.

„Za ovo, mi i Kosovo moramo tražiti podršku. Znamo da postoji skepticizam, ali uz snažne preporuke i snažne izjave iz Parlamentarne skupštine i političara širom Evrope, da uslove treba povezivati samo sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i standardima Saveta Evrope, a ne sa drugim stvarima, kao što je dijalog sa Srbijom, koji nije vezan za Evropsku konvenciju o ljudskim pravima. Ako je to linija koju slede države članice, onda se nadam da će u maju biti pozitivno glasanje“, kazao je on.

Ubeđen je da neće biti lako i da će biti teško da se države članice ubede, ali je to „odlična prilika da Kosovo objasni vladama širom Evrope šta je postiglo kada je u pitanju demokratija, vladavina prava i prava manjina i šta planira da postigne u narednim nedeljama i mesecima da poboljša poštovanje ljudskih prava“.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.