Koha: Tužilaštvo počinje da se bavi slučajem direktora na severu koji nisu dozvolili glasanje u školama

Institucije pravosuđa počele su rad na rešavanju opstrukcije izbornog procesa od strane direktora koji nisu dozvolili korišćenje škola na severu kao biračkih centara, javlja Koha.
Image
Foto: Kontakt Plus

Centralna izborna komisija je potvrdila da je prosledila obaveštenje sa podacima iz ovog događaja, a tužilaštvo je potvrdilo da je slučaj prosleđen Mitrovici.

Osnovno tužilaštvo u Mitrovici počelo je da se bavi opstrukcijom izbornog procesa od strane direktora škola na severu Kosova, javlja Koha.

Da bi se održao proces razrešenja ili ne smenjivanja gradonačelnika u četiri opštine naseljene pretežno srpskim stanovništvom, CIK je morao da pronađe alternativne lokacije, pošto nije bilo dostupnih školskih objekata.

„Obavešteni ste da su slučajevi evidentirani i da je postupak u proceduri“, rekao je Valon Preteni, portparol Osnovnog tužilaštva u Mitrovici.

Međutim, ova institucija nije dala nikakve druge podatke u vezi sa vođenjem ovog slučaja.

Slučaj u Mitrovici na razmatranje prosledila je tužiteljka Laura Pulja, koja je nacionalni koordinator za izbore.

Pulja je u kratkom odgovoru rekla da je po dobijanju podataka od Centralne izborne komisije isti obrađen u nadležnom tužilaštvu, a to je Osnovno tužilaštvo u Mitrovici.

Ne iznoseći detalje o sadržaju, iz Centralne izborne komisije su potvrdili da su se tužilaštvu obratili .

„Centralna izborna komisija je preduzela konkretne korake kako bi se pozabavila odbijanjem direktora škola u procesu glasanja 21. aprila.

S tim u vezi, CIK je dostavio obavještenje tužilaštvu sa detaljnim podacima”, izjavio je Valmir Eljezi, portparol CIK-a.

Dostavljanje informacija Tužilaštvu bio je zahtev članova CIK-a nakon potvrde da im nije dozvoljeno da održe proces glasanja u školama na severu.

Koha je u aprilu pisala da su “nelegalne institucije Srbije” zabranile direktorima srpskih škola bilo kakvu komunikaciju sa institucionalnim predstavnicima Kosova, uoči glasanja za smenu predsednika.

Radi se o izbornom procesu za opoziv gradonačelnika koji je održan na severu Kosova.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.