Komandant Kfora: Bezbednosna situacija poboljšana, dijalog jedini put ka miru

Izjavio general-major Ozkan Ulutaš
Image
Foto: Kontakt Plus

Komandant Kfora general-major Ozkan Ulutaš izjavio je da se bezbednosna situacija na Kosovu i Metohiji, posle porasta tenzija poslednjih meseci, poboljšala i naveo da je NATO brzo odgovorio na nedavno nasilje raspoređivanjem dodatnih 1.000 vojnika i oklopnih vozila.

Ozkan Ulutaš, komandant Kfora je u intervjuu za Tanjug rekao da je učetvorostručeno prisustvo Kfora na severu Kosova i kao i da je utrostručen broj patrola, uključujući i duž administrativnih prelaza.

„Ovo su razboriti koraci kako bi se osiguralo da naša misija nastavi da ispunjava svoj mandat UN da obezbedi bezbedno i sigurno okruženje za sve zajednice koje žive na Kosovu i slobodu kretanja, na osnovu Rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 iz 1999. godine, u svakom trenutku i na nepristrasan način“, rekao je on.

Rekao je da je NATO snažno posvećen bezbednosti na KiM i dodao da će Kfor ostati dokle god bude potrebno, u skladu sa mandatom UN.

„Kfor takođe nastavlja da stvara bezbednosni okvir neophodan da bi dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje EU napredovao, što je jedini put ka trajnom miru i stabilnosti“, rekao je on.

Ulutaš je rekao i da ne može da komentariše vojnu pomoć turske vlade Prištini, a da je ta misija fokusirana na svakodnevno i nepristrasno sprovođenje misije, zasnovane na Rezoluciji 1244 Ujedinjenih nacija.

„Nije na meni da komentarišem bilateralne inicijative. Kao komandant misije KFOR koju vodi NATO, radim kroz vojni lanac komandovanja NATO-a. Potpuno smo fokusirani na svakodnevno i nepristrasno sprovođenje naše misije, zasnovane na Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN iz 1999. godine“, rekao je on.

Na pitanje o nedavnom uklanjanju spomenika srpskim borcima sa dela pravoslavnog groblja u Prištini i da li misija može da utiče na njegovo vraćanje, Ulutaš kaže da Kfor nije uključen u to pitanje jer je to van njegovog mandata, ali da se nada da će se naći zadovoljavajuće rešenje.

„U isto vreme, budite uvereni da je Kfor u potpunosti posvećen da nastavi da vrši svoju ulogu u obezbeđivanju bezbednog i sigurnog okruženja za sve zajednice koje žive na Kosovu i kroz to da podrži trajnu i mirnu koegzistenciju među njima“, rekao je Ulutaš.

On je rekao i da su po dolasku na Kosovo i Metohiju na njega najveći utisak ostavili ljudi i da je shvatio da je želja svih zajednica da žive u trajnom miru i bezbednosti.

„Kao Kfor, nastavljamo da činimo sve što možemo da obezbedimo bezbedno i sigurno okruženje na nepristrasan način, za dobrobit svih zajednica koje žive na Kosovu“, rekao je on.

Upitan da li je razgovarao sa predstavnicima srpske zajednice na severu KiM, ali i južno od Ibra, Ulutaš kaže da mu je prioritet bio da neguje komunikaciju i koordinaciju zasnovanu na poverenju.

„Kfor redovno i transparentno komunicira sa svim međunarodnim i lokalnim akterima. Do sada sam, kao komandant Kfora, imao sastanke sa mnogim sagovornicima među kojima su predstavnici kosovskih institucija i kosovskih bezbednosnih organizacija, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Mojsilović, vladika Teodosije, iguman Sava Janjić, načelnik misije EU za vladavinu prava (EULEKS), general-major Barbano i predstavnici Ujedinjenih nacija, Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) i diplomatske zajednice“, rekao je Ulutaš.

Tanjug/RTS


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.