Konkurs za smeštaj i ishranu studenata otvoren još sutra

Još danas i sutra
Image
Foto: Kontakt Plus

Uporedo sa konkursom za upis novih studenata na deset fakulteta Prištinskog univerziteta sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici koji se završava do kraja oktobra, još danas i sutra je otvoren konkurs za smeštaj i ishranu studenata koji u Kosovsku Mitrovicu dolaze da studiraju iz drugih gradova Kosova i Metohije i centralne Srbije.

Studentski centar Priština – Kosovska Mitrovica i ove godine, nakon završetka konkursa, prema rang listi obezbeđuje smeštaj i ishranu u svim studentskim domovima, rekla je za program Radio Kosovske Mitrovice, Dragana Antonijević, direktorka Studentskog centra Priština-Kosovska Mitrovica.

„Konkurs za korišćenje usluga studentskih domova je otvoren do 15. septembra. Studenti deset fakulteta Prištinskog univerziteta konkurišu na svojim matičnim fakultetima. Da ne bude zabune, svi podnose dokumenta na svojim fakultetima, to se na našem Univerzitetu razlikuje od ostalih centara u Srbiji. Oni podnose dokumentaciju do polovine septembra, a potom se do 1. oktobra vrši rangiranje i raspodela smeštajnih jedinica za brucoše. Odmah nakon toga kreće drugi konkurs za sve redovne studente na ostalim godinama, a potom i raspodela i useljenje do kraja oktobra. Sve rang liste nakon završetka konkursa se objavljuju takođe na matičnim fakultetima“, izjavila je Antonijević.

Ukupan kapacitet svih studentskih domova u sklopu Studentskog centra u Kosovskoj Mitrovici je 1.677 ležajeva i to u Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu, Leposaviću i Blacu. Pravo da konkurišu za smeštaj i ishranu imaju svi studenti koji se finansiraju iz budžeta, odnosno redovni studenti.

Direktorka Studentskog centra Dragana Antonijević kaže da se poštuju rang liste i vodi računa o socijalnom i imovinskom stanju studenata kao i mestu prebivališta.

„Svake godine uzimamo u obzir imovinsko stanje, socijalne parametre kao i mesto odakle studenti dolaze. Takođe gledamo da obezbedimo smeštajne jedinice za studente koji dolaze iz srpskih sredina u okruženju na Kosovu i Metohiji“, dodala je Antonijević

Novi studenti koji upisuju prvu godinu studija (brucoši), prilikom prijavljivanja na konkurs podnose popunjenu prijavu, uverenje da su prvi put upisali prvu godinu na teret budžeta RS i svedočanstva za svaki razred završene srednje škole (originali ili overene fotokopije).

Liste studenata koji su ostvarili pravo na korišćenje domova prema određenim kriterijumima biće istaknute na fakultetima. Prvi se useljavaju studenti prve godine jer nastava počinje 1. oktobra, dok bi svi ostali trebalo da budu u svojim smeštajnim jedinicama do 1. novembra.

Svi studenti koji se školuju o trošku budžeta, prema utvrđenoj dugogodišnjoj praksi, imaju pravo na korišćenje pansionske ishrane u restoranu doma, pa čak i studenti koji žive na teritoriji opštine Kosovska Mitrovica imaju pravo na jedan obrok dnevno.

Osim toga, na raspolaganju su sportski tereni, teretana, studentski klub, biblioteka, čitaonica i studentska poliklinika.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.