Radio Kontakt Plus - Radio kojem se veruje

Kosovo: Za godinu dana 2.735 slučajeva nasilja u porodici

Od jula prošle godine do juna tekuće godine prijavljeno je 2.735 slučajeva nasilja u porodici, što u proseku znači da se dnevno na Kosovu prijavi osam slučajeva nasilja.
Image
Foto: RTK2

Prema istraživanju koje je sprovela Grupa za pravno-političke studije, 80% žrtave su žene. Najviše slučajeva nasilja zabeleženo je u Prištini.

Na Kosovu je nasilje u porodici u porastu, pokazuje istraživanje koje je sprovela Grupa za pravno-političke studije. Najčešći slučajevi nasilja zabeleženi su među bračnim parovima, dok su kazne za počinioce niske, rečeno je prilikom predstavljanja izveštaja.

“Od 2.735 prijavljenih slučajeva, žrtve nasilja u porodici bile su 2.165 žene i 559 muškaraca. Dakle, najčešće žrtve su žene, a preko 80 odsto osumnjičenih za nasilje su muškarci. Postoji niska kaznena politika za počinioce. Samo 11 odsto slučajeva dobija efektivnu kaznu zatvora. Policija i dalje ostaje najpouzdanija institucija za prijavu nasilja”, kaže Arbereša Ljodža-Stubla iz Grupe za pravno-političke studije.

„Većina slučajeva se javlja u bračnim odnosima. Optužnice su nepotpune i imaju problema u pogledu kvalifikacije krivičnog dela. Sudovi ih uzimaju kao prioritet, ali niske kazne ostaju izazov. Priština, Peć i Prizren su tri regiona sa najvećim brojem prijavljenih slučajeva. Najmanji broj slučajeva ima Južna Mitrovica. Državni tužilac je imao ukupno 5.905 predmeta, a rešio je 3.679. U ovom periodu podignute su optužnice protiv 1.498 lica”, dodaje Ljiridon Saljihi iz Grupe za pravno-političke studije.

Ministarka pravde Aljbuljena Hadžiju rekla je da očekuje da se Sudski savet ozbiljno pozabavi pitanjem kažnjavanja za počinioce krivičnog dela.

„S tim u vezi, usvojili smo nacionalnu strategiju protiv nasilja u porodici i fokus je na sprovođenju preporuka. Od januara do avgusta imamo korisnike pravne pomoći. Uklonili smo birokratske procedure za obeštećenje žrtvama zločina. Napravili smo izmene u krivičnom zakonu, pozabavili se dodatnim kaznama. Organizovali smo kampanje podizanja svesti. Paket za zapošljavanje žena žrtava – očekujemo da će biti pokrenut tokom 16 dana aktivizma protiv nasilja u porodici. Podržali smo skloništa sa blizu milion evra, što je najveća podrška koja je data skloništima“, kaže Hadžiju.

Sudija Osnovnog suda u Prištini Sabit Sadikaj kaže da su predmeti koji se odnose na nasilje u porodici pripritet.

„Iako smo veoma zauzeti, ovi predmeti su prioritet i završavamo ih u najkraćem mogućem roku. Svaki put ima prostora za poboljšanje, ali mislim da radimo dobar posao, što se vidi i u izveštaju. Sud određuje minimalne i maksimalne kazne prema Krivičnom zakoniku. Mislim da Sud izriče zaslužene kazne”, ističe Sadikaj.

Analizom presuda je zabeleženo da je maksimalno trajanje pritvora za slučajeve nasilja u porodici četiri meseca i 13 dana, dok je prosečno trajanje mere pritvora u ovim slučajevima dva meseca.

Predstavljanje izveštaja proteklo je bez prevoda na srpski jezik.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.