Kosovska dijaspora poslala 633 miliona evra, 77 miliona više nego prošle godine

Prema podacima Centralne banke Kosova (CBK), za prvih šest meseci ove godine beleži se porast doznaka iz dijaspore.
Image
Foto: Getty Images

Besnik Kada iz Centralne banke Kosova (CBK) rekao je za RTKlive da je u periodu januar-jun 2023. godine iznos doznaka iznosio 632 miliona i 900 hiljada evra.

„U poređenju sa 555 miliona i 400 hiljada evra u 2022. godini, imamo povećanje od 77,5 miliona evra više u odnosu na istih šest meseci prethodne godine”, rekao je Kada.

Prema njegovim rečima, najviše doznaka je upućeno iz Nemačke.

„U prvom kvartalu ove godine iz Nemačke je stiglo 38,8 miliona evra, u međuvremenu prošle godine, odnosno tokom 12 meseci, iz Nemačke je stiglo 161,5 miliona evra. U međuvremenu, iz Švajcarske je u prvom kvartalu stiglo 17,2 miliona, slede SAD sa 7,6 miliona evra, Austrija i Italija sa po 4,8 miliona“, naveo je on.

Ekspert za privredu Safet Grdžaljiu rekao je da se najnovijim podacima CBK-a, gde se vidi da postoji porast doprinosa, još jednom dokazuje da se solidarnost dijaspore sa Kosovom nastavlja.

„Kada vidimo da je dijaspora ove godine poslala preko 77 miliona evra više nego 2022. godine, to je dokaz da je dijaspora jedan od glavnih stubova podrške Kosovu“, rekao je on za RTKlive.

Grdžaljiu je zatražio da se razmotri mogućnost da ova sredstva budu usmerena ka razvoju i da ne ostanu samo za potrošnju, već da budu kanalisana u službi razvoja i ekonomskog oporavka Kosova.

On je ocenio da bi trebalo posvetiti više pažnje dijaspori kako ona ne bi ostala samo kao sredstvo za slanje novca.

RTK2


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.