Kosovska Mitrovica: Teškom mehanizacijom preko parcele starog groblja

Najavljeno podnošenje krivičnih prijava.
Image
Foto: Kontakt Plus

Danas su izvođeni radovi teškom mehanizacijom na izradi puta prema porušenim albanskim kućama u delu Kosovske Mitrovice ka brdu ispod spomenika rudarima, ka Mikronaselju. Mehanizacija je, međutim, prešla bar delom preko starog pravoslavnog groblja, odnosno starog Suvodolskog groblja.

Mesto gde se izvode radovi

Danas popodne zatekli smo bager, a potom i kamion koji je izvozio iskopanu zemlju, tako da u tom trenutku nismo mogli da dođemo do kraja puta koji je iskopan. U neposrednoj blizini tek iskopanog makadamskog puta mogli su, međutim, da se vide kameni nadgrobni spomenici.

Građani sa kojima smo razgovarali, tvrde da su videli i ostatke ljudskih kostiju, te da se put iskopava dublje prema brdu i samom groblju.

KoSSev prenosi da se groblje nalazi na zemljištu koje pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvi, da se radi o parceli od oko 30 ari, koje je zavedeno i u srpskom i u kosovskom zakonodavstvu, kao i da će SPC narednih dana pokrenuti pitanje zaštite.

Bivši predsednik Osnovnog suda u Mitrovici, Mitrovčanin Nikola Kabašić, reagovao je na svom Fejsbuk nalogu, objasnivši da se radi o krivičnom delu, te je najavio podnošenje krivične prijave policiji i tužilaštvu.

„Ovakvo delovanje naručioca radova i izvođača rada predstavlja osim skandalozno i necivilizacijskog ponašanja i krivično delo ‘skrnavljenje grobova i leševa’ iz člana 413. Krivičnog zakonika Kosova. Kao pojedinac, koji je rođen u Kosovskoj Mitrovici, živeo i radio u njoj 60 godina, koji je u teškim vremenima 1999-2002 aktivno branio i odbranio islamsko groblje u Severnoj Mitrovici da ne bude vandalizovano na način kako je to urađeno sa pravoslavnim grobljem u Južnoj Mitrovici, ja ću sutra u 9 sati otići i podneti krivičnu prijavu policiji i tužilaštvo“ – naveo je Kabašić na svom Fejsbuk nalogu.

On je takođe istakao da namerno ne navodi nacionalnost ni radnika, ni vlasnika kuće kome se pravi put, jer, kako je podcrtao, „nacionalnost nije u prvom planu i nije važna“ i ona „ne utiče ona na svest i savest pojedinaca“.

„Ovo nema veze sa politikom već sa pokušajem da se borimo i napravimo granicu između pristojnog, normalnog i dostojanstvenog života ili kukavičke ćutnje mirenja sa nasiljem prema nama i odlaskom u tišini“ – dodao je.

Iz Srpske liste reagovali su u vidu saopštenja i poziva međunarodnoj zajednici da „najhitnije reaguju“ i zaustave skrnavljenje srpskih grobova.

Ni iz vrha srpske ni iz kosovske lokalne samouprave za sada nema reakcija. Podsetimo, kosovska vlada je u severnom delu Mitrovice počela sa realizacijom projekta obnove kuća u vlasništvu Albanaca koje su oštećene tokom 1998. i 1999. godine.

Predsedavajući SO Severna Mitrovica Nedžad Ugljanin kazao je KoSSevu, sa druge strane – da on nije imao nikakva saznanja o bilo kakvim radovima na izgradnji puta, najavivši da će sutra ujutru izaći na teren i da će potom dati izjavu za medije.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.