„Kosovske bezbednosne snage ne mogu na sever bez saglasnosti KFOR-a“

Nakon izjave ministra odbrane Vlade u Prištini, Ejupa Maćedoncija, da je “sever deo Republike Kosovo” i da će “KBS biti spremne da brane svoju teritoriju”, oglasio se direktor Kancelarije za KiM.
Image
Foto: Tanjug/Rade Prelić

Petar Petković je u saopštenju naveo da se “ne može drugačije nego kao otvorena pretnja shvatiti poruka Maćedoncija da će Kosovske bezbednosne snage uskoro delovati i na severu”.

„Ovakve opasne poruke, ratnički pokliči i zveckanje oružjem srpskom narodu na severu Kosova – ne idu u pravcu deeskalacije, mirnog i održivog rešenja, već podižu tenzije, unose nemir među Srbe i prete da destabilizuju čitav region“, poručio je on.

Petković je naglasio da KBS ne mogu delovati na severu bez saglasnosti NATO-a odnosno KFOR-a.

Podsetio je javnost i na nedavnu izjavu predsednika Vlade u Prištini, Aljbina Kurtija, da je Kosovska policija naslednik nekadašnje OVK.

„To jasno pokazuje kakvim bi zločinačkim metodama Kurti i njegovi posilni voleli da pokore sever Kosova. Zato im se i priviđaju srpske baze blizu administrativne linije, ne bi li na taj način pokušali da opravdaju svoje militantne poteze i snove“, dodao je Petković.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.