Kosovski božuri – zajednički brend za poljoprivredne proizvode sa KiM

Prošle godine na KiM registrovano je 6.794 poljoprivrednih gazdinstava.
Image
Foto: RTS, Prt. Sc.

Projekat pod nazivom „Kosovski božuri“ ima za cilj da objedini sve proizvode sa KiM koji bi se prodavali na teritoriji centralne Srbije a mogli bi da se i izvoze.

Predsednica Društva agrarnih ekonomista prof. dr Tanja Brankov kaže za RTS da su uz podršku Kancelarije za KiM i Ekonomskog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici, predstavnici DAE obišli gazdinstva koja imaju potencijal da pod zajedničkim imenom proizvode i prodaju svoje proizvode na teritoriji centralne Srbije a da je cilj i izvoz.

„Priprema se i projekat donacija koje bi pomogle nekomercijalnim gazdinstvima da opstanu, kao i program podrške za čuvare tradicije na Kosovu i Metohiji koji odgajaju stare, autohtone sorte goveda, voća i povrća“, naglašava Brankovljeva.

Tamošnji proizvođači posebno su ponosni na vina ali i na šarski sir. Za kilogram te delicije, upotrebi se deset litara mleka krava i ovaca koje su pasle na Šar planini.

Ukoliko ovaj projekat zaživi, kažu stručnjaci to bi bio vrhunski primer ekonomskog patriotizma.

Kupovinom takvih proizvoda, potrošači ne dobijaju samo vrhunski proizvod već i satisfakciju da pomažu ostanak i opstanak poljoprivrednih proizvođača na Kosovu, prenosi RTS.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.