KP Sever: Omogućeno da se UNMIK-ova dozvola za oružje zameni kosovskom

Kosovska policija svakodnevno izveštava o zaplenama oružja širom Kosova, usled toga što vlasnik nema „važeću“ – kako to tumače u policiji, kosovsku dozvolu.
Image
Foto: Kosovska policija

U pojedinim slučajevima pleni se oružje sa dozvolama koje je izdavala nekadašnja UNMIK administracija. Iz KP regiona Sever navode da je uveden novi propis, te da je građanima sada omogućeno da UNMIK-ovu dozvolu konvertuju za kosovsku.

Kosovska policija podseća na nedavnu zaplenu veće količine oružja u selu Žerovnica, navodeći da im je vlasnik izjavio da za jedan komad poseduje upravo UNMIK-ovu licencu.

Preciziraju da je sada građanima omogućeno da pokrenu proceduru i zamene UNMIK-ovu dozvolu kosovskom.

„Možemo svakoj osobi koja je imala licencu UNMIK-a da omogućimo da pokrene proceduru i da oružje legalizuje, a licencu konvertuje“, navode iz KP.

A procedura obuhvata trening, lekarski pregled i vađenje potvrde iz suda.

„Svaki građanin koji ima oružje sa dozvolom UNMIK-a može preko svog lovačkog društva da ode u Joševik u streljanu i tamo odradi trening. Potrebno je podvgnuti se lekarskom pregledu u bolnici u Južnoj Mitrovici koji se radi svakog petka od 15 do 17 časova. Građanima je ujedno potrebna dokumentacija koja se vadi u sudu“, naveli su iz Kosovske policije regiona Sever.

Nakon toga vlasnik dobija kososvku dozvolu za svoje oružje.

Iz policije naglašavaju da je reč o dozvoli za korišćenje oružja za lov i sport, te da ju je više desetina ljudi na severu već izvadilo. S obzirom na svrhu korišćenja oružja, nije moguće dobiti dozvolu za automatske puške.

Policija je pozvala građane da im se slobodno obrate za više informacija.

Iz KP region Sever navode i da su u toku razgovori sa centralnim vlastima o mogućnosti, kako to navode, „legalizacije“ oružja sa dozvolama Republike Srbije, koje kosovske vlasti ne priznaju. Za sada nema odluke u vezi sa ovim pitanjem.

KoSSev


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.