Kroz onlajn peticiju do podrške zahtevu građana severa Kosova za povlačenje specijalaca

Pokrenuta onlajn peticija kao podrška zahtevu građana severa Kosova za povlačenje specijalnih jedinica
Image
Foto: Kontakt Plus (arhiva)

Onlajn peticija, kao podrška zahtevu građana severa Kosova za povlačenje kosovskih specijalnih jedinica i uklanjanje njihovih baza iz četiri opštine, pokrenuta je danas. Pored toga, u zahtevu se traži da brigu o bezbednosti stanovnika severa Kosova preuzmu KFOR i EULEX.

Građani Kosovske Mitrovice, Zvečana, Zubinog Potoka i Leposavića u ovom zahtevu izražavaju zabrinutost i strah zbog prisustva i aktivnosti specijalnih jedinica Kosovske policije u ove četiri opštine.

„Prisustvo i delovanje specijalnih jedinica u punoj borbenoj opremi narušava opšti osećaj bezbednosti stanovnika i onemogućava normalan život i suživot koji je pokušavao da se izgradi poslednjih desetak godina“, navodi se u zahtevu.

U zahtevu se traži da se specijalne jedinice Kosovske policije „bezuslovno i u najkraćem roku“ povuku – i da se njihove baze uklone, a KFOR i EULEX pozivaju da preuzmu brigu o bezbednosti stanovnika.

„Jedino tako je moguće kreirati bezbedno i sigurno okruženje za sve stanovnike ovih prostora bez obzira na nacionalnu pripadnost“, ističu.

Ujedno poručuju da su odlučni u nameri da ostanu u svojim domovima.

„Te stoga ukazujemo da bi ignorisanje ovog zahteva moglo dovesti do dalje eskalacije incidenata u našim opštinama“, upozoravaju.

Pozvali su celokupnu javnost da podrži peticiju, a sugrađane da se organizuju kako bi se sakupili i fizički potpisi koji će, kako se navodi, „dati snagu ovom zahtevu koji ima samo jedan cilj – da se duge cevi sklone iz naših života“.

Naglašavaju da je ovo isključivo apel građana, te se ograđuju od bilo kakvog pokušaja politizacije ovog zahteva.

Kako je najavljeno, zahtev će biti upućen Misiji Ujedinjenih nacija na Kosovu (UNMIK), KFOR-u, Kancelariji Evropske unije u Prištini, ambasadama Kvinte i „ostalim relevantnim međunarodnim faktorima“.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.