Kurti i na Prespanskom forumu zatražio oslobađanje pripadnika KP, srpske vlasti odustale od optužbi za terorizam

Kosovski premijer sa novim porukama.
Image
Foto: Printscreen

Da svet osudi agresiju Srbije, odnosno „otmicu“ trojice kosovskih policajaca, da na to reaguje međunarodna zajednica i KFOR, traži i danas kosovski premijer Aljbin Kurti i to iz Severne Makedonije. O sastanku u Briselu, kaže, još uvek nije odlučio, a to će učiniti kada dobije zvaničan poziv. Ponavlja da je Priština spremna za nove izbore na Severu, ali i to da je najpre za to potrebna vladavina prava na terenu. „Neću predati demokratsku republiku fašističkoj policiji, nasilnim ekstremistima, kriminalnim bandama“, navodi još jednom Kurti.

Kurti prisustvuje Prespanskom forumu u Strugi, a tokom govora koji je tu održao – glavna mu je tema bila trenutna situacija na Kosovu.

Zatražio je ponovo puštanje trojice policajaca koje su srpske snage, kaže on „kidnapovale na teritoriji Kosova“.

Upoznao je prisutne i da njih trojicu srpsko tužilaštvo tereti za „nedozvoljeno držanje oružja“, a tvrdi da je do toga došlo jer je srpsko tužilaštvo „odustalo od optužbi za terorizam“.

„Ne želimo ekonomski razvoj bez da su Albanci u središtu toga kao korisnici i bez razmatranja svega bez gubitka dostojanstva i integriteta ljudskog bića. Sa druge strane, imamo komšiju koji nas ne priznaje, koji ne priznaje zločine počinjene u prošlosti, zbog kojih je intervencija NATO-a zaustavila genocid nad oružanim snagama Miloševićevog režima pre 24 godine. Nedavno su tri policajca kidnapovana u severnoj opštini Leposavić. Oni se trenutno nalaze pred sudom u Kraljevu. Tužilac je odustao od optužbi za terorizam, ali ih je zadržao zbog nedozvoljenog držanja oružja. Bili su policajci, kidnapovani su 1 km unutar granice Kosova“, kazao je Kurti, prenosi Koha.

Ostrvio se ponovo na NATO, uz kritiku što, kaže on – nisu zauzeli stav po ovom pitanju, ponovivši im i zahtev da „kidnapovanje“ kosovskih policajaca osude, jer se time „krši Kumanovski sporazum“.

„Ovi policajci moraju biti vraćeni i potrebna nam je da međunarodna zajednica oštro i jasno proceni srpsku agresiju na Kosovu, jer su kidnapovanjem policajaca prekršili član 4 Kumanovskog sporazuma i NATO mora da sudi o kršenju sporazuma i zahteva da se vrati bezbednost“.

Tvrdi i da je ova „otmica“ bila isplanirana:

„Mislim da se pokazalo da je to učinjeno zbog mržnje prema našoj policiji i ova su kidnapovanja veoma pažljivo planirana“.

Poziv međunarodnoj zajednici da osudi ponašanje Srbije zbog trojice policajaca, ponovio je i tokom razgovora sa hrvatskim predsednikom Zoranom Milanovićem, takođe u ovom makedonskom gradu.

„Razgovarali su i o dešavanjima u zemlji, situaciji posle izbora 23. aprila i agresivnom delovanju Srbije pre samo nekoliko dana na Kosovo. Premijer Kurti je rekao da je Srbija narušila suverenitet i teritorijalni integritet Republike Kosovo, kada je otela tri kosovska policajca sa teritorije Kosova“, kažu iz kosovske vlade.

Dajem velikodušnu ponudu da četiri gradonačelnika ne završe svoje mandate

Kurti je na ovom forumu ponovio da je Priština spremna za nove izbore na Severu, ali da je za to potrebna vladavina prava na terenu.

„Ako nam zatrebaju novi izbori, dajem svoju velikodušnu ponudu da četiri predsednika neće morati da završe svoje mandate. Možemo da imamo vanredne izbore. Ali moramo da pripremimo situaciju na terenu, a to znači vladavinu prava. Neću predati demokratsku republiku fašističkoj policiji, nasilnim ekstremistima, kriminalnim bandama”.

Još nisam odlučio o sastanku u Briselu, Borelju ću odgovoriti na vreme

Kada je reč o pozivu za sastanak u Briselu, koji je juče najavio šef evropske diplomatije Žozep Borelj, a koji će biti isključivo fokusiran na upravljanje krizom na Kosovu, kosovski premijer kaže da o njemu još uvek nije doneo odluku, te da će je doneti na vreme onda kada za to dobije zvaničan poziv.

„Još nisam odlučio, ali ću u dogledno vreme odgovoriti gospodinu Borelju. On nije pozvao na sastanak večeras. To je sledeće nedelje“, izjavio je Kurti.

KoSSev


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.