Kurti: Nerazjašnjeno ko je demonstrante marta 2004. usmerio prema Srbima

I kosovski premijer izneo svoje viđenje o martovskom nasilju
Image
Foto: Fejsbuk/Aljbin Kurti

Nakon Samoopredeljenja, oglasio se i kosovski premijer, Aljbin Kurti, podsetivši na utapanje trojice dečaka pre 20 godina u selu Čabra u Zubinom Potoku. U nešto blažem tonu, u odnosu na Samoopredeljenje, izneo je svoje viđenje onoga što je prethodilo i što se događalo tokom talasa martovskog nasilja.

I kosovski premijer, kao Samoopredeljenje, tvrdi da su dečake pratili Srbi.

„Četvoro albanske dece pratila je grupa mladih iz srpske zajednice. Da bi izbegli napad, skočili su u reku Ibar, iz koje je živ izašao samo F. V.”, napisao je Kurti na Fejsbuku, uz priložene fotografije iz Čabre, gde su sahranjena stradala deca.

Prema njegovim rečima, to se dogodilo u vremenu i kontekstu potpune neizvesnosti u pogledu budućnosti Kosova, nakon rata iz kog su rane i sećanja još uvek bila veoma živa, „jer pravde za preživljene zločine, patnje i štetu nije bilo nigde“.

„Vest o utapanju u reci E. D. (13 ), A. V. (12) i F. V. (9), raširila se poput munje i užasno odjeknula u svim krajevima zemlje“, naveo je Kurti, dodajući da su „kao momentalni odgovor usledili protesti građana na ulicama“.

„Bez organizovanog poziva i bez organizacije tokom njih, oni su vrlo brzo poprimili ogromne razmere na celom Kosovu. A kada je protest spontan i neorganizovan, da bi bio miran, svaki učesnik mora da ostane miran, dok je samo šačica demonstranata potrebna da bi postali nasilni. I tako se i dogodilo“, napisao je Kurti.

U početku su bili usmereni protiv UNMIK-a, a potom, nastavlja Kurti, nikada nije razjašnjeno ko ih je usmerio prema naseljima sa Srbima i pravoslavnim crkvama i manastirima.

Za razliku od Samoopredeljenja, Kurti se, pored Albanaca, prisetio i ubijenih Srba.

Podseća da je u Mitrovici ubijeno šest građana, Fatmir Abdulahu, Ferid Čitaku, Isak Ibrahimi, Ajvaz Šatroli, Jana Tučev (iz Severne Makedonije) i Borivoje Spasojević. U Lipljanu trojica, Nenad Vesić, Nevzat Rahmani i Arben Šalja. U Gnjilanu jedan, Slobodan Perić. U Belom Polju jedan, Esat Tahiraj, iz Novog Sela. U Dajkovcu dvoje, Dobrivoje Stolić i Borko Stolić. U Čaglavici trojica, braća Bujar i Kastriot Eljšani iz Glogovca i neidentifikovano lice. A u Uroševcu jedan, Aljimuhamet Murseli.

„Dakle, ne znamo imena četvorice ubijenih od ukupno 20, pa ako mislite da postoje netačnosti u postojećim imenima, recite nam“, dodao je Kurti.

Podseća i da je tada povređeno na stotine ljudi, uključujući pripadnike lokalne i međunarodne policije, uništeno je ili oštećeno stotine objekata privatne imovine i raznih objekata, uključujući desetine kulturnih i verskih objekata.

Osveta i reakcija na martovske događaje preneta je i na drugu stranu granice, u Srbiju, takođe je podsetio.

„Nasilja je bilo u gradovima Nišu i Novom Sadu. Mete su bili Albanci i druge manjinske grupe. I tu je pričinjena šteta na privatnoj imovini i verskim i kulturnim objektima“, naveo je Kurti.

Kako je istakao, Kosovo tada nije imalo institucionalnu pripremu koju sada ima da spreči ili eskalira situaciju.

„Zemlja je bila pod potpunom međunarodnom upravom. Kosovska policija, koja se tada nazivala Kosovska policijska služba, sastojala se od trupa koje nisu bile opremljene za takve nerede. Ipak, neki pripadnici policije pokazali su hrabrost rizikujući svoje živote da pomognu i zaštite Srbe u mnogim gradovima i selima“, naveo je Kurti.

Od tada je nadoknađen najveći deo materijalne štete, koja je u to vreme imala prednost nad ljudskim gubicima, kaže Kurti.

„Novcem kosovskih poreskih obveznika obnovljeni su pravoslavni verski objekti“, tvrdi Kurti i dodaje da im danas Kosovska policija nudi posebnu fizičku zaštitu.

Ističe da se 20 godina kasnije sećamo tih događaja, „iako sa mnogo nepoznanica kako su se odvijali, dok se podsećamo da se mir i sigurnost ne mogu uzimati zdravo za gotovo“.

„A ono što znamo je da E. D., A. V. i F. V. nedostaju porodici, a i svima nama i danas, za svaki dan“, poručio je Kurti.

Pokret Samoopredeljenje saopštio je danas da su pre 20 godina „ubijeni“ dečaci u selu Čabra u Zubinom Potoku, tvrdeći da su za to odgovorni Srbi.

To je, prema njihovim tvrdnjama, rezultiralo organizovanjem „mirnog protesta“, a na Albance koji su izašli na most na Ibru pucali su, kako tvrde, „srpski kriminalci“, zbog čega su onda širom Kosova izbili protesti, navodno, „sa zahtevom za pravdu“.

Dvadeset godina od Martovskog nasilja: Između politike i istine

Kancelarija za KiM: Saopštenje Samoopredeljenja poziv na novi linč Srba na KiM

Samoopredeljenje: Za utapanje albanskih dečaka marta 2004. krivi Srbi; Srpska lista: Brutalne laži


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.