Kurti: Odgovorićemo recipročno kad utvrdimo da Srbija u potpunosti sprovodi odluku

Kosovski premijer ponovo o reciprocitetu
Image
Foto: Video printscreen

Kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je na sednici kosovske vlade da će Kosovo priznati tablice iz Srbije tek što se uveri da Srbija u potpunosti sprovodi odluku o slobodi kretanja za vozila sa registarskim oznakama RKS.

„Treba da se pročita ovaj postupak Srbije više kao konstruktivnost, ne kao korak ka normalizaciji. To je više manevar zbog srpske države, nikako za kosovsku državu, već zbog vlasti u Beogradu. Naš stav u vezi tablica bio je podržan na načelu recipročnosti. Nastavićemo da budemo načelni, principijelni i pitanje recipročnih državnih odnosa ćemo iznositi kada naša granična policija dokumentuje i potvrdi da Srbija sprovodi u potpunosti, bez prepreka svoju odluku. Mi verujemo da je ovakav pritisak fer”, kazao je Kurti na sednici kosovske vlade.

Rekao je da je odluka zakasnela i da je Srbija donela odluku posle deset godina nesprovođenja sporazuma.

Kurti smatra da je Srbija donela tu odluku u pokušaju da izbegne kritike međunarodne zajednice zbog neuspeha izbora u Srbiji.

“Dakle, tablice u septembru su korišćene da se preti Kosovu i putem aviona Mig29 koji su podignuti na nebu kako bi stvorili destabilizaciju na severu zemlje, posebno nakon barikada koje su podignute na ulicama od strane četiri opštine u decembru prošle godine, a u decembru ove godine koriste se da bi se smanjio pritisak od demokratskog zapada i SAD zbog neregularnih izbora da bi pokrili zvanični sporazum koji je pismom Brnabićeve upućen Evropskom savetu 13. decembra i da bi maskirali njihov neuspeh u Banjskoj 24. septembra”, naveo je Kurti.

Kim


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.