Kurti pozvao međunarodnu zajednicu da intenzivira dijalog za primenu sporazuma

Kosovski premijer Aljbin Kurti pozvao je međunarodnu zajednicu da intenzivira dijalog za primenu sporazuma od 27. februara u Briselu i 18. marta u Ohridu i da u tom porcesu obezbedi uravnotežen i ...
Image

Kosovski premijer Aljbin Kurti pozvao je međunarodnu zajednicu da intenzivira dijalog za primenu sporazuma od 27. februara u Briselu i 18. marta u Ohridu i da u tom porcesu obezbedi uravnotežen i pravičan redosled primene obaveza.

„Dijalog za primenu sporazuma od 27. februara i 18. marta mora biti intenziviran. Potreban nam je uravnotežen i pravičan redosled osnovnog sporazuma“, rekao je Kurti na sastanku Glavnog odbora pokreta Samoopredeljenje.

Naglasio je da Kosovo stoji iza politike i demokratskih vrednosti Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije, ali put ka deeskalaciji na severu, prema njegovim rečima, trebalo bi da počne uklanjanjem odatle kriminalnih grupa.

„Kosovo je iza SAD i EU u svakom smislu te reči, u antiputinskoj politici i demokratskim vrednostima. To je beskompromisni saveznik. Put napred za deeskalaciju situacije na severu znači momentalno zaustavljanje nasilja kriminalnih grupa nad policijom, NATO-om, novinarima i gradonačelnicima“, rekao je on.

Dodao je da u skladu sa bezbednosnom situacijom, uklanjanjem tih bandi i njihovim hapšenjem, prisustvo policije moglo bi se srazmerno smanjiti.

Kazao je da do vanrednih izbora u severnim opštinama aktuelni gradonačelnici moraju da obavljaju svoje dužnosti, dok je pozvao Srbe da izađu na izbore.

„Sadašnji gradonačelnici su dobili malo glasova, dok ostali nisu dobili ništa. Srbi treba da izađu na izbore, a ne da bojkotuju. Izbori moraju biti slobodni, otvoreni, bez straha, bez pretnji, bez kriminalnih grupa“, izjavio je on.

Kurti je još jednom ponovio da su opštinski objekti zgrade koje pripadaju Kosovu, a ne jednoj etničkoj grupi.

„Nije u redu da bilo ko insistira da u severnim opštinama bude samo srpski gradonačelnik i da samo srpski gradonačelnik ulazi u opštinske objekte. Zgrada pripada Republici. U Republici Kosovo ne postoji javna zgrada u koju može da uđe samo jedna etnička grupa. To bi predstavljalo segregaciju, aparthejd. Mi smo to doživeli u prošlom veku, ne želimo da to doživimo u ovom veku. Ne zbog bilo čijeg besa, već radi Republike“, rekao je Kurti.

Kazao je da nasilje u opštinama na severu Kosova traje koliko se naredi iz Beograda i pohvalio Kosovsku policiju za profesionalni rad.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.