Kurti: Reagovaćemo ako Srbija promeni pristup

Kurti ponovo o reciprocitetu
Image
Foto: Kim

Kosovski premijer Aljbin Kurti saopštio je danas da je Priština dozvolila kretanje vozilima sa srpskim tablicama „na osnovu principa reciprociteta“, dodajući ujedno da će reagovati u slučaju da Srbija onemogući slobodno kretanje vozila sa RKS tablicama na teritoriji Srbije ili ometa njihovo slobodno kretanje u bilo kom obliku.

Od 1. januara 2024. godine dozvoljeno je slobodno kretanje vozila  sa RKS registarskim oznakama na teritoriji Srbije. Shodno „principu reciprociteta“ Kosovska vlada je, kako je saopšteno, dozvolila slobodno kretanje vozila srpskih registarskih oznaka na teritoriji Kosova.

„Izveštajem naše policije, koja je sve pratila sa velikom pažnjom, obavešteni smo da imamo punu implementaciju, te da nije bilo incidenata i prepreka. Zbog toga smo, na osnovu principa reciprociteta, kao pretpostavke za regulisanje odnosa nezavisnih država, sinoć doneli odluku da dozvolimo vozila koja dolaze sa druge strane granice sa srpskim registarskim oznakama. Ova naša odluka počinje da se primenjuje kada bude objavljena u Službenom glasniku“, napisao je na Fejsbuku kosovski premijer Aljbin Kurti.

U slučaju da, kako se navodi, Kosovska policija dobije izveštaj sa terena „o promeni pristupa“ srpskih vlasti ili ometanja slobodnog kretanja u bilo kom obliku, „blagovremeno će reagovati“.

On smatra da je pitanje registarskih tablica korišćeno za destabilizaciju Kosova, ali i kao „pokušaj da se umanje kritike međunarodne zajednice na račun Srbije nakon nepravilnosti i prevara na tamošnjim izborima 17. decembra (posebno u Beogradu)“.

„Pitanje registarskih tablica na Kosovu u septembru 2021. godine iskorišćeno je za ugrožavanje Kosova i regiona kroz ruske avione Mig-29 podignutih na nebu oko granice i pokušaj destabilizacije na severu zemlje, posebno kroz 16 barikada koje su podignute na putevima četiri opštine na severu tri uzastopne nedelje u decembru 2022. A u decembru godine iz koje smo tek otišli posle 2023. ova samodisciplina Srbije se koristi da smanji pritisak sa demokratskog zapada (Evropske unije, Sjedinjenih Američkih Država i Ujedinjenog Kraljevstva) o Srbiji za izmanipulisane i nedemokratske izbore, ali i za prikrivanje zvaničnog odbijanja Briselskog Osnovnog sporazuma koje je učinjeno pismom predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić Savetu EU 13. decembra i maskiranje svoje odgovornosti za teroristički i zločinački napad u Banjskoj i Zvečanu 24.09.2023. godine“, istakao je Kurti.

Stav Prištine po pitanju registarskih tablica zasnivao se na principu reciprociteta, pravnim standardima Evropske unije koji regulišu slobodu kretanja građana i vozila, naglasio je Kurti i dodao da će „i dalje biti principijelni i konstruktivni“.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.