Kurti: Srbi na Kosovu mogli da glasaju da je Srbija prihvatila dogovor

Kosovski premijer Aljbin Kurti saopštio je da usled izostanka dogovora oko glasanja Albanaca – državljana Srbije, koji žive na Kosovu – na predstojećim srpskim izborima, ni Srbi sa Kosova ne mogu da ...
Image

Kosovski premijer Aljbin Kurti saopštio je da usled izostanka dogovora oko glasanja Albanaca – državljana Srbije, koji žive na Kosovu – na predstojećim srpskim izborima, ni Srbi sa Kosova ne mogu da glasaju, osim da putuju izvan mesta u kojima žive.

On je ovo zapravo kazao na sinoćnjem mitingu u Prištini, na kojem je pružio podršku lideru liste „Borba Albanaca se nastavlja – Šaipu Kamberiju“, registrovanoj kao srpski politički subjekt. To je jedna od dve prijavljene liste Albanaca sa juga Srbije koja učestvuje na parlamentarnim i lokalnim izborima u nedelju. A ovi političari iz Srbije bili su gosti na mitingu uz još tri ministra iz Kurtijeve vlade.

„Znamo da značajan broj Albanaca iz Preševa, Medveđe i Bujanovca živi u Prištini, živi u Kosovu Polju, živi u Gnjilanu i u drugim opštinama. Ponudio sam mogućnost za dogovor sa Srbijom da u te tri prazne prostorije koje se nalaze u zgradi Evropske Unije, koja se nalazi između Skupštine i Vlade, građani mogu da glasaju na izborima koji se održavaju u Srbiji. Da je taj dogovor postignut, mogli bi glasati i Srbi na Kosovu. Međutim, ovaj dogovor nije sklopljen, pa im je ostavljena mogućnost da glasaju putujući autobusom ili automobilima“, kazao je Kurti na mitingu u Prištini.

„Ja sve vas ohrabrujem da, pošto niste imali priliku da glasate u Prištini, idite u nedelju da glasate za broj 13- Šaipa Kamberija, i ne sumnjam da imate mnogo rođaka tamo kojima nedostajete“, poručio je Kurti.

Albance iz Srbije pozvao je da se „suprotstave autoritarnom i antialbanskom režimu Vučića u Srbiji“.

„Nazivamo ga i antialbanskim režimom pored autoritarnog, jer i vaš život, vaše iskustvo, pa čak i brojke to svedoče i dokazuju“, naveo je kosovski premijer za izbore u susednoj državi, kako naziva Srbiju.

Otišao je i korak dalje, rekavši da postoji tri puta više razloga da Srbija bude ta koja ima Euleks, rezervisana mesta u skupštini za Albance, da službeni jezik manjina bude na svim nivoima uprave, jer:

„Na Kosovu imamo 93% Albanaca, ali imamo i 4% Srba, imamo manjinu. Nismo svi Albanci, 93% su Albanci, ne više. 4% su Srbi, 3% su ostale manjine, Bosanci, Romi, Aškalije, Egipćani, Turci, Goranci – dakle imamo 7% manjina, dok je većina 93%. S druge strane, u Srbiji ima 20% manjina. Dakle skoro tri puta više nego na Kosovu“.

Drugim rečima, kosovski premijer je još jednom istakao svoju doktrinu reciprociteta:

„Stoga ih treba istaknuti kao derivate koncepta jednakosti, odnosno poziv na reciprocitet, od onog što znam, uvek je iznova isticao i na tome insistira lider liste Šaip Kamberi“.

Kurti je krajem novembra sa ambasadorima Kvinte o srpskim izborima izrazio „žaljenje“ zbog nespremnosti BG da potpiše „međudržavni sporazum“, što je tada naveo kao razlog za to što ni na ovim izborima Srbi sa Kosova nisu u prilici da glasaju u svojim mestima uz posredovanje OEBS-a, odnosno, ranije uspostavljenom praksom „sakupljanja glasova“.

Kurti je inače ranije nudio mogućnost da državljani Srbije glasaju u srpskoj kancelariji za vezu u Prištini, koju nazivaju ambasadom, a na šta Beograd nije pristao.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.