Kurti: Srbija ne želi normalizaciju, Kosovo ne treba da bude kažnjeno

Izjavio kosovski premijer u Skoplju
Image
Foto: Vlada Republike Severne Makedonije/Tanjug

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je danas u Skoplju da proces normalizacije odnosa sa Srbijom nije lak, jer Beograd nema volje, ni želje za tim procesom i zato je od sagovornika zatražio da proces evropskih integracija za Kosovo odvoje od procesa normalizacije.

„Pošto smo normalna, demokratska država koja treba da normalizuje odnose sa državom koja nije demokratska, a prema najprestižnijim međunarodnim organizacijama, vodi se kao hibridni režim, mi ne treba da budemo kažnjeni“, rekao je Kurti novinarima po završetku skupa Zapadni Balkan – EU.

Nije fer, smatra Kurti, „da zemlja u kojoj je volja za ulazak u EU 94 odsto bude talac pitanja normalizacije sa zemljom u kojoj 35 odsto građana žele članstvo u EU i zaostaje za nama u pogledu vladavine prava, poštovanja ljudskih i manjinskih“.

Kurti je rekao da se dijalog trenutno vodi na nivou glavnih pregovarača i da nema ništa novo u vezi sa eventualnim susretom na visokom nivou.

„Nemamo trgovinske mere protiv Srbije, imamo mere bezbednosti“, rekao je on i naveo primer da su prošle godine tri puta imali zaplene na severu Kosova.

On je dalje rekao da ukidanje mera bezbednosti neće biti sve dok postoje „paravojne grupe“.

„Svo oružje je proizvedeno u Srbiji i dolazilo je iz Srbije. Zbog pojačanih kontrola, moguće je da pojedina preduzeća nisu zainteresovana za prelazak granice na Kosovo kao što su to bili. Nismo spremni da povučemo mere bezbednosti sve dok imamo paravojne grupe“, predočio je Kurti, prenosi RTK.

Kurti je, govoreći o skupu u Skoplju, naglasio da on nema veze sa Otvorenim Balkanom, već je reč o Evropskoj uniji.

„Otvoreni Balkan nije dovoljno evropski, dok je otvorena Evropa dovoljna za Balkan. Otvoreni Balkan nema pravila i finansiranje EU“, dodao je.

Kurti je ocenio da je cilj plana rasta da se iskoristi slobodno tržište pre ulaska u EU.

„Plan rasta ima za cilj da nam ponudi da iskoristimo prednosti jedinstvenog predpristupnog tržišta. Plan povećava brzinu reformi i približavanja Kosova i EU. Uz sadašnji nivo privrednog rasta, bruto proizvod je između 30 i 50 odsto proseka EU. Plan rasta EU može ga povećati za 10 odsto“, zaključio je kosovski premijer.

FoNet/N1


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.