Lajčak: Eskobar i ja smo se nadali boljem rezultatu, ali nažalost tenzije rastu

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak, mišljenja je da "uprkos nekim pozitivnim signalima, tenzije i dalje rastu" na severu Kosova.
Image
Foto: Tanjug/Rade Prelić

Lajčak je u objavi na društvenoj mreži Facebook podsetio javnost da je sa specijalnim američkim izaslanikom za zapadni Balkan, Gabrijelom Eskobarom, boravio u Prištini i Beogradu protekle nedelje sa ciljem da se pozabave napetom situacijom na severu Kosova i istraže „potencijal za političko rešenje“.

„Na Kosovu smo se sastali sa najvišim rukovodstvom, uključujući predsednicu Vjosu Osmani, premijera Aljbina Kurtija i zamenika premijera Besnika Bisljimija. Naša diskusija je bila duga“, naveo je on.

Istakao je potrebu za hitnim smirivanjem tenzija u opštinama na severu.

„Ponovili smo šta su i EU i SAD tražile od strana da urade kada pozivaju na političko rešenje – hitno rešavanje krize, prevremene izbore uz učešće kosovskih Srba i povratak dijalogu o normalizaciji“, naglasio je Lajčak.

Slovački diplomata je napisao da se sastao sa liderima opozicionih stranaka i razgovarao o šteti koju kriza na severu Kosova nanosi međunarodnom ugledu Prištine.

„Zamolili smo ih za podršku političkom rešenju koje bi dovelo do smirivanja tenzija“, predočio je Lajčak.

Dodao je da se „nijedno rešenje ne može postići bez uključivanja krizom pogođenog stanovništva“.

„Eskobar i ja smo se sastali sa predstavnicima Srpske liste i civilnog društva, da bismo čuli od njih i objasnili zašto je važno da kosovski Srbi učestvuju na novim izborima“, tvrdi evropski diplomata.

Prenoseći utiske iz Beograda, Lajčak je rekao da su Eskobar i on imali „podjednako duge, ali i nimalo lake razgovore sa predsednikom Aleksandrom Vučićem““.

„Objasnili smo mu kako treba da doprinese izlasku iz sadašnje krize i pozabavili smo se složenom situacijom Srba na Kosovu. Posebno smo istakli da, iako svi građani imaju pravo na miran protest, nasilje nikada nije prihvatljivo i ne može biti nekažnjivosti“, predočio je Lajčak.

Naglasio je da su se Eskobar i on nadali boljem rezultatu svoje misije, ali „nažalost uprkos nekim pozitivnim signalima, tenzije i dalje rastu“.

„Posle kratkog zaustavljanja na godišnjem sastanku Saveta EU u Stokholmu, vratio sam se u Brisel da informišem članice Unije o mojim nalazima i narednim koracima“, naveo je Lajčak.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.