Lajčak: Ima napretka u primeni nekih dogovora Beograda i Prištine

Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak je ocenio da normalizacija odnosa treba da podstakne prospekt članstva u EU.
Image
Foto: facebook.com/MiroslavLajcak

„Ne možemo postići normalizaciju ako nema jasne vizije kako da to povežemo sa evropskim procesom“, izneo je Lajčak nastupajući na forumu o Zapadnom Balkanu koji je organizovala briselska organizacija „Prijatelji Evrope“.

Govoreći o procesu kojim posreduje skoro četiri godine, Lajčak je ocenio da se radi o pitanju od strateškog značaja.

Potvrdio je da su Beograd i Priština napredovali u nekim pitanjima i nagovestio je da će se ubrzo okončati dosije energetike, da ima pomaka i po pitanju registarskih tablica, po pitanju nestalih, lokalnih izbora na severu kao i u koracima ka sprovođenju sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa.

Istakavši kako je u redovnom kontaktu sa stranama, upozorio je da Kosovo i Srbija moraju imati na umu i politički kalendar jer se približavaju evropski izbori. Prema njemu bilo bi mudro da strane ne čekaju predizbornu kampanju u Evropskoj uniji.

Od aprila 2020. godine Miroslav Lajčak posreduje u dijalogu o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije. Njegov mandat je bio da postigne sa stranama sporazum o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa.

U februaru ove godine su lideri Prištine i Beograda postigli sporazum o putu ka normalizaciji, a u martu su se dogovorili o aneksu primene ovog dogovora.

Dogovori nisu potpisani jer je to odbio predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Takođe proces oskudeva u primeni jer nijedna strana nije počela sa procesom implementacije ovih dogovora.

Evropska unija redovno ponavlja da strane trebaju raditi na sveobuhvatnom sporazumu kao i da neće primiti nove članice koje imaju otvorene sukobe sa susedima.

Radio slobodna Evropa


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.