Lajčak u Prištini razgovarao sa liderima opozicionih stranaka na Kosovu

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog, Miroslav Lajčak, razgovarao je danas u Prištini sa liderima opozicionih stranaka na Kosovu.
Image
Foto: Driton Paqarada/Koha

Sastanku su prisustvovali čelnici Demokratske partije Kosova, Alijanse za budućnost Kosova i Demokratskog saveza Kosova – Memlji Krasnići, Ramuš Haradinaj i Ljufti Haziri, javlja Koha.

Haradinaj je rekao novinarima da su tokom današnje diskusije sa Lajčakom predstavnici opozicije bili u prilici da pročitaju evropski nacrt Statuta Zajednice opština sa srpskom većinom.

„Pročitali smo taj dokument u celosti. U njemu su navedene sve mogućnosti koje ZSO ima, poštujući zakone i Ustav Kosova. Primedbe i komentari na taj nacrt biće prosleđeni EU nakon razmatranja Ustavnog suda”, dodao je.

Tokom sastanka sa evropskim posrednikom u dijalogu, kako je naveo Haradinaj, bilo je reči i o tome “šta Kosovo može da očekuje nakon sprovođenja francusko-nemačkog plana”.

On je preneo Lajčaku da “Kosovo sa pravom traži ukidanje sankcija od strane EU i ubrzanu proceduru kada je reč o prijemu u NATO”.

Predstavnik Demokratskog saveza Kosova, Ljufti Haziri, kazao je da “ne treba kažnjavati narod Kosova zbog nesposobnosti Vlade u Prištini”.

Naglasio je da opozicija još uvek nije upoznata sa evropskim nacrtom Statuta Zajednice opština sa srpskom većinom, koji je nedavno predstavljen predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju.

„Javnost ne zna šta piše u tom dokumentu, nije nam poznato šta on sadrži“, rekao je Haziri.

Istakao je da nastavak dijaloga u Briselu predstavlja jedini način da se reše problemi Beograda i Prištine.

„Vlada nije uspela da kapitalizuje ovo dobro političko okruženje. Podvukli smo da je potrebno ukloniti kaznene mere uvedene od strane EU Kosovu“, naveo je Haziri.

Lajčak je, prema rečima predsednika DPK, Memljija Krasnićija, upoznao lidere opozicije na Kosovu sa koracima koje je EU preduzela kada je reč o nastavku dijaloga Beograda i Prištine.

„Lajčak tvrdi da je evropski nacrt Statuta ZSO koji je predložen Aljbinu Kurtiju u skladu sa Ustavom Kosova. Nažalost, mi nismo videli taj dokument. Vladi zameramo nedostatak transparentnosti, jer nije dovoljno reći da je evropski predlog u skladu sa Ustavom ili ne. Smatramo da je potrebna veća odlučnost Vlade Kosova kako bi se napredovalo u briselskom dijalogu“, naglasio je Krasnići.

Krasnići je naveo da su “crvene linije Kosova jasne i ZSO ne može imati izvršna ovlašćenja, što je potvrđeno odlukom Ustavnog suda Kosova”.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.