List „Jedinstvo“ obeležio 79. rođendan

Najstariji srpski štampani medij na Kosovu i Metohiji, nedeljnik "Jedinstvo", obeležio je danas 79 godina postojanja. 
Image
Foto: Kontakt Plus

Direktorka lista NIJP „Panorama-Jedinstvo“, Rada Komazec, obraćajući se prisutnim kolegama, osvrnula se na dugu i burnu istoriju ovog lista.

Podsetila je na trnovit put postojanja, od izgnanstva iz Prištine, 1999. godine, do nastavka dugogodišnje borbe za pisanu reč i deljenja sudbine sa običnim čovekom na Kosovu i Metohiji.

„Iz korena su iščupali 250.000 čitalaca Jedinstva, a Jedinstvo je ostalo kao jedina srpska institucija u Prištini. Moram reći da smo ponosni na svih 79 godina, ali to je period koji je bio najteži i za srpski narod i za Jedinstvo. Naši novinari, zbijeni u dve prostorije u domu štampe, u Prištini, izveštavali su i obilazili ne samo Srbe, koji su ostali u Prištini, nego i svim drugim mestima Kosova i Metohije. Pored svog novinarskog posla, oni su obavljali zaista humani posao. Nosili su hranu, lekove i sve potrepštine Srbima kojima je bila ugrožena bezbednost. Nažalost, ona je i danas ostala jako ugrožena. Taj period je, zaista, nešto što je zlatnim slovima upisano u Jedinstvo, po humanosti i radu i požrtvovanosti naših novinara“, rekla je Komazec.

Podsetila je da je Jedinstvo zaobišao senzacionalizam, a da su se njegovi novinari potrudili da održe karakter ozbiljne i odgovorne novine. Naglasila je da su se trudili da pokažu koliko je kosovsko-metohijski čovek ukorenjen u svoju zemlju i koliko je opstajao vekovima.

„Koliko je samo teško breme od 79 godina slave, uspeha, požrtvovanja, koje su generacije i generacije novinara utkale u Jedinstvo, najbolje znaju oni koji danas ispisuju novinske redke. Menjala su se vremena, menjali su se društveno-politički sistemi. Menjale su se adrese, menjali su se i ljudi, ali Jedinstvo ostaje verno istini, svojim čitaocima i Kosovu i Metohiji“, zaključila je Komazec.

Predsednica Društva novinara Kosova i Metohije, ogranka Udruženja novinara Srbije, Ivana Vanovac, čestitala je kolegama 79 godina postojanja u svoje i u ime svojih kolega.

„Kad god nas Jedinstvo krajem godine okupi, mi uvek zajedno radimo isto: rezimiramo našu godinu. Vi nas, nekako, naterate na to da vidimo koliko smo proteklih godinu dana bili jedinstveni, koliko smo bili dobri novinari, koliko smo dobro i časno radili svoj posao. Godina za nama ostavlja nam pola godine života na Kosovu i Metohiji bez glasila štampanog na srpskom jeziku. Koliko je Jedinstvu bilo teško u tih pola godine, to samo vi znate. Ono što je dobro jeste da se modernizujete, da idete u korak sa vremenom, da imate vaš portal tako da ste, Bogu hvala, dostupni čitaocima i onda kada možda vas fizički nema, jer su okolnosti takve,“ kazala je Vanovac.

 

Naglasila je da nije bilo Jedinstva, za ljudske sudbine životnih heroja niko nikada ne bi čuo.

„To su svi oni divni mali-veliki ljudi koji žive u Novom Brdu, po metohijskim selima, u Velikoj Hoči, Orahovcu, Đakovici, Prizrenu. Iako mnogi od njih više nisu tamo, vi i dalje pratite njihovu sudbinu. Ime Jedinstva je ime profesionalnog izveštavanja, ime Jedinstva je tokom decenija bilo ime dobre pisane reči i ono što je danas Jedinstvo – ime nostalgije.“

Vanovac je izrazila nadu da u budućnosti novinari sa Kosova i Metohije izveštavaju samo o lepim temama i da predstojeći dani Jedinstvu budu ispunjeni slavljenjem malih-velikih heroja, jer bi to značilo nove dane, „dane kada je profesionalnost i čisto novinarstvo pobedilo“.

Čestitke su Jedinstvu, pored brojnih čitalaca, uputili i predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović, akademici Matija Bećković i Svetomir Arsić Basara, ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, gradonačelnica Gračanice Ljiljana Šubarić, kai i Udruženje novinara Srbije.

Novinarska nagrada „Mirko Čupić“ koje „Jedinstvo“ svake godine, na ovaj dan, dodeljuje za izuzetnu hrabrost i požrtvovanost, biće uručena danas u 14.00 časova na administrativnom prelazu Merdare.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.