Lučić: Od ponedeljka razgovori u Prištini o problemima MTS na Kosovu i Metohiji

Izjavio generalni direktor Telekoma Srbija
Image
Foto: Kontakt Plus

Generalni direktor Telekoma Srbija Vladimir Lučić izjavio je danas da se tokom nedavne posete Stejt departmentu pripremao za sastanke koji će u ponedeljak u Prištini početi sa predstavnicima međunarodne zajednice i na kojima će se ukazati na agresivan pristup Kurtijeve administracije prema Telekomovoj kćerki firmi MTS na Kosovu i Metohiji.

Istakao je da je optimista pred razgovore koji slede tokom naredne sedmice i da se nada da će Telekom da reši probleme koje ima na Kosovu i Metohiji.

„Oni su u avgustu, kada su pokušali da nas potpuno ugase, pokazali šta je njihov krajnji cilj. Tada nisu uspeli, ali sada idu na plan B, da nam otežaju poslovanje, pre svega tako što će ograničiti naše poslovanje i sprečiti nas da uzmemo jednog malog kablovskog operatera u Gračanici. Pokušavaju retroaktivno da nam uzmu kablovske operatere koje smo mi već akvizirali 2019. godine i izrekli su nam nerazumnu kaznu od milion i po evra“, rekao je Lučić za TV Prva.

Dodao je i da se zaposleni u Data centru u Zvečanu, ulaskom policije sa dugim cevima u njihove prostorije, zastrašuju i istakao da takva vrsta ophođenja prema ovoj kompaniji mora da prestane.

„Međunarodna zajednica je na velikom ispitu. Naše poslovanje je definisano Briselskim sporazumom, a Kurtijeva administracija kontinuirano krši sopstvene zakone da bi nas sprečila dalje da se širimo. Predstavnik Agencije za zaštitu konkurencije se još u avgustu, iako je kaznu nama izrekao u decembru, pojavljivao na televizijama i govorio da će nas kazniti“, naveo je Lučić, uz ocenu da je to po evropskim merilima skandalozan način rada.

Istakao je da je Telekom Srbija uvek imao podršku američke ambasade, kao i EU ambasada i Miroslava Lajčaka, te da je čak i u EU izveštaju koji šestomesečno izlazi o Kosovu i Metohiji, pomenuta Telekomova firma.

„Tu je na neki način pomenuto da u principu prištinske vlasti ne bi smele da krše Briselski sporazum i da na administrativan način pokušavaju da nas brišu kršeći sopstvene zakone. Očekujem podršku i ovoga puta i mi ćemo dovesti stručnjake, ljude koji su čak i vodili pravni deo ove evropske komisije, da objasne na koji skandalozan način se ponaša Agencija za zaštitu konkurencije iz Prištine“, rekao je Lučić.

Ocenio je da ni Evropa ni Amerika ne bi smele da dozvole tako lako kršenje zakona.

Naveo je i da postoji posebna tačka upisana u Briselski sporazum, a reč je o davanju treće licence za mobilnu telefoniju.

„Oni već 10 godina izbegavaju da nam daju treću licencu, jer znaju da bismo mi tada u mobilnoj telefoniji faktički dominirali na tom tržištu u konkurenciji dva vrlo slaba konkurenta. Faktički su sada ispod žita jednom operatoru čak dali određene privilegije za 5G, samo da se ne bi pokrenulo pitanje te treće licence“, rekao je Lučić.

Telekom Srbija će se ove godine približiti prihodu od dve milijarde evra

Generalni direktor Telekoma Srbija Vladimir Lučić je izneo tvrdnju da će se ta kompanija ove godine približiti prihodu od dve milijarde evra i da će operativni profit biti blizu milijardu, tačnije preko 900 miliona evra.

„Kad bi neko pogledao nekoliko godina unazad šta smo predviđali, video bi da smo u stvari skoro sa tačnim ciframa izašli još pre nekoliko godina šta će se desiti 2024. i 2025“, rekao je on za TV Prva.

Lučić je naglasio da je Telekom Srbije pobednik „komercijalne bitke“ koja se vodi protiv te kompanije, navodeći da je u 2023. bilo preko 1.300 negativnih objava o Telekomu i da je bilo dana kada je bilo preko 20 negativnih objava.

„Mi smo na to navikli, ali ono što jeste činjenica, a to je da finansijski rezultati koje smo imali u 2023. godini nikada nisu bili bolji u smislu prihoda i profita. Finansijski smo završili prošlu godinu sa toliko para koliko smo završili, a tek ove godine nama dolaze sredstva faktičke prodaje stubova koje ćemo iskoristiti za snažno ubrzanje rasta broja korisnika, ne samo u Srbiji, nego i u dijaspori i pokazaće se da će ova godina biti ubedljivo rekordna“, rekao je Lučić.

Prema njegovim rečima, Telekom Srbija će biti ubedljivo najjači operator na Zapadnom Balkanu i najjači operator na Kosovu i Metohiji, jer je kako je podsetio, tender koji je bio poništen za prodaju drugog operatera na KiM potvrdio da je Telekom ozbiljan igrač i da jedino on ima snage da tamo napravi modernu mrežu.

„Da se pohvalim, mi smo prošle godine dobili nove partnere, i to velike partnere, Banku Amerike i Dojče banku koji su nam bez ikakve garancije dali ovogodišnje kredite. Mislim da ćemo biti prvi operator u Evropi, koji bi imao direktan ugovor sa Američkom izvoznom bankom, koja je podržala naš razvoj u 5G-u i opštoj infrastrukturi“, rekao je Lučić.

Naveo je i da je film „Nedelja“, u čijoj produkciji je učestvovao Telekom, sa jučerašnjim danom videlo 140.000 gledalaca i da, kako očekuje, pokazuje potencijal da bude možda i najgledaniji film svih vremena u Srbiji.


Tanjug/RTV


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.