Makron: Francuska će suspendovati uvođenje bezviznog režima ako Priština ne ispuni svoje obaveze

Poručio francuski predsednik prištinskim zvaničnicima iz Tirane...
Image
Foto: AP/Franc Zhurda

Predsednik Francuske Emanuel Makron zapretio je da će zemlja koju predstavlja suspendovati bezvizni režim Evropske unije za građane Kosova, koji stupa na snagu početkom 2024. godine, zbog neispunjavanja obaveza od strane prištinskih zvaničnika.

„Kažem vrlo jasno – verovali smo vam po pitanju viza. To pitanje je obustavila Francuska, jer ima veze sa poštovanjem date reči, a reč nije održana. Očekujem da će se obe strane obavezati da će ići napred. To je uslov za mir u celom regionu“, rekao je Makron na konferenciji za medije u Tirani nakon susreta sa albanskim premijerom Edijem Ramom.

Makron je kazao da očekuje da Priština i Beograd organizuju izbore na severu Kosova uz učešće Srba.

Naveo je i da Priština treba što pre da formira Zajednicu opština sa srpskom većinom, te da od predsednika Srbije Aleksandra Vučića očekuje da osudi oružani sukob u Banjskoj.

„Očekujem da će Vučić biti odgovoran, a isto očekujem od kosovske predsednice i premijera“, poručio je Makron.

Zamenik kosovskog ministra spoljnih poslova, Krešnik Ahmeti, rekao je prištinskim medijima da “nemaju zvanično obaveštenje u vezi odluke za pokretanje suspenzije viza za građane Kosova od strane Francuske”.

Ahmeti je dodao da trenutno komuniciraju sa vlastima u Parizu i francuskom ambasadom u Prištini, kako bi se razjasnila pomenuta Makronova izjava.

„Francuska je podržala ovaj proces. One nedelje kada je počela kampanja podizanja svesti o viznoj liberalizaciji, na tim događajima bio je prisutan i francuski ambasador“, rekao je on.

Članice EU su prethodno donele odluku da građani Kosova od 1. januara 2024. mogu da se kreću kroz zemlje Unije bez potrebe za vizama.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.