Manč sa kosovskim zvaničnicima o bezbednosti i Banjskoj, Osmani ponovo traži „konkretne mere“ protiv Srbije

Komandant Komande združenih snaga u Napulju, admiral Stjuart B. Mančo, sastao se danas sa nizom kosovskih zvaničnika. Ključna tema bila je bezbednost na Kosovu, odnosno sukob u Banjskoj, 24. septembra.
Image
Foto: Kabinet Vjose Osmani

Manč je, u pratnji odlazećeg komandanta KFOR-a, generala Anđela Mikele Ristuće, razgovarao sa ministrom odbrane Kosova, Ejupom Maćedoncijem i komandantom Kosovskih snaga bezbednosti, general-potpukovnikom Baškimom Jašarijem.

Sagovornici iz kosovskog ministarstva odbrane posebno su izrazili zahvalnost za podršku NATO-a u održavanju mira i stabilnosti nakon „agresije“ i „terorističkog napada“ na Kosovo 24. septembra – navode iz kosovskog ministarstva.

Maćedonci je takođe „istakao posvećenost institucija miru i stabilnosti“, uz potvrdu spremnosti za „produbljivanje međuinstitucionalne saradnje između Ministarstva odbrane KBS-a i KFOR-a, u službi bezbednosti svih građana“.

Manč se sastao i sa kosovskim ministrom unutrašnjih poslova, Dželjaljom Svečljom, te direktorom Kosovske policije, Gazmendom Hodžom.

Svečlja navodi da se zahvalio Manču na podršci i „izgradnji kapaciteta“ posebno nakon, kako je to naveo – „terorističkog napada“, koji je – ponovio je svoje dosadašnje tvrdnje – „organizovala i logistički i finansijski podržala Srbija“.

„Obavestio sam admirala Manča da naše bezbednosne institucije intenzivno rade na analizi svih dokaza o terorističkom napadu, koji do sada jasno svedoče o umešanosti Srbije i njenih vlasti u operativnu organizaciju ovog napada“ – naveo je Svečlja.

Iz Kosovske policije navode da je Hodža sa Mančom razgovarao o „važnim pitanjima za bezbednost i opštu situaciju u zemlji“.

Kosovska predsednica se Manču zahvalila na „kontinuiranoj podršci“ NATO-a u „očuvanju stabilnosti i mira na Kosovu i u regionu“ nakon „čina agresije Srbije i terorističkog napada na Kosovo 24. septembra“.

„Predsednica Osmani je istakla potrebu preduzimanja konkretnih mera protiv Srbije nakon čina agresije i terorističkog napada paravojnih i kriminalnih grupa koje na terenu predvodi Milan Radoičić, a politički Aleksandar Vučić. Ona je istakla da Srbija treba da povuče svoje vojne trupe sa granice sa Kosovom jer predstavljaju opasnost po mir i stabilnost u regionu“ – stoji u saopštenju iz kabineta kosovske predsednice.

Ona je istakla i da ceni dodatno angažovanje KFOR-a i NATO-a u povećanju bezbednosti duž „kosovsko-srpske granice“ i ocenila da je to „neophodna akcija“ da se „spreči ponavljanje čina“ od 24. septembra.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.