Marinković: Skoro hiljadu manje srpskih đaka na Kosovu nego pre dve godine

U poređenju sa 2021. godinom, nastavu na KiM po sistemu srpskog Ministarstva prosvete trenutno pohađa skoro hiljadu manje đaka, tvrdi Miodrag Marinković iz Centra za afirmativne društvene akcije.
Image
Foto: Getty Images

„Prema dostupnim podacima Školske uprave za Kosovo i Metohiju – osnovne i srednje škole na Kosovu 2021. godine je pohađalo 15.520 đaka. Dve godine kasnije, prema istom izvoru, škole na Kosovu pohađa 14.610 učenika. Dakle za samo dve godine u školama imamo skoro 1.000 đaka manje“, rekao je Marinković agenciji Beta.

U Ministarstvu prosvete Vlade Republike Srbije kazali su za agenciju Beta da je ove godine na Kosovu i Metohiji u prvi razred osnovne škole upisano 1.127 učenika, a da je u prvi razred srednje škole krenulo 1.174 đaka.

Marinković je istakao da je broj srpskih đaka na KiM tokom poslednje decenije smanjen za više od deset hiljada.

„Broj Srba na Kosovu stalno opada. Zvanični statististički podaci o broju Srba koji napuštaju Kosovo nisu dostupni, jer kosovski Srbi nisu učestvovali na nekoliko poslednjih popisa stanovništva koje su organizovale vlasti u Prištini, niti su u istom periodu popisivani od strane Republike Srbije. Školska Uprava za Kosovo i Metohiju je 2012. godine govorila o 25.000 đjaka upisanih u predškolske i ustanove osnovnog i srednjeg obrazovanja na Kosovu. Ti uporedni podaci pokazuju alarmantno smanjenje broja učenika i verovatno odlazak njihovih porodica sa Kosova“, kazao je Marinković.

Dodao je da mladi smatraju da obrazovni sistem na Kosovu i Metohiji gubi na kvalitetu, da programi koji se nude nisu prilagođeni potrebama tržišta i da obrazovanje na KiM ne donosi bolje uslove za zapošljavanje.

„Veliki uticaj na odluku mladih na napuste Kosovo ima i nestabilno bezbednosno okruženje, ali i nedostatak prilika za pronalaženje poslova, kako zbog nepovoljnih ekomonskih prilika tako i zbog svepristune korupcije, nepotizma i stranačkog zapošljavanja. Svesni da se do posla dolazi stranačkim vezama, a ne kvalitetom i kompetentnošċu kandidata, mladi ljudi priliku za zaposlenje traže na veċim tržištima u Srbiji“, objasnio je.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.