„Međunarodne snage da rade svoj posao kako bi se normalizovao život na Kosovu“

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić kazao je da međunarodne snage treba da rade svoj posao kako bi se normalizovao život Srba na Kosovu.
Image
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Dačić je za RTV kazao da nam “nije u interesu da dolazi do gubitka ljudskih života – ni Srba, ni Albanaca”.

Naglasio je da “dijalog predstavlja najbolji način da se dođe do normalizacije svakodnevnog života ne ulazeći u statusna pitanja”.

„Kurti ne prihvata da su ovi razgovori statusno neutralni. On ne prihvata to što smo se dogovorili pre deset godina. To je bio osnov i da smo se držali toga nikada ne bi ni došlo do ovakvih incidenata. Da su Srbi u Kosovskoj policiji postavljeni tamo gde su većina, sigurno ne bi došlo do ovakvih sukoba… Da se KFOR držao onoga čega je trebalo da se drži – sigurno ne bi došlo do ovoga“, rekao je Dačić.

Na konstataciju da su Srbi bili deo Kosovske policije, pravosuđa i lokalnih samouprava do odluke da napuste prištinske institucije zbog pogoršanog položaja na severu i postavljajući pitanje da li je to bila greška, Dačić je odgovorio:

„Ta odluka nije došla sama od sebe, već posle smenjivanja Đurića sa mesta šefa policije za sever, što je Kurti uradio potpuno van Briselskog sporazuma. Čitav taj proces dogovoren 2013. godine je podrazumevao Zajednicu srpskih opština, koja ne bi bila institucija Srbije na Kosovu, već bi bila institucija kosovskih Srba. To je bila suština.“

Imajući u vidu da je prošlo deset godina od potpisivanja Briselskog sporazuma, a u međuvremenu je predsednik Srbije postigao nove dogovore sa predstavnicima Prištine, postavlja se pitanje da li je ovo što se događa poslednji čin drame koja se zove Srbi na Kosovu…

„Ako mislite da je to poslednji čin i da ćemo mi dići ruke od borbe, ne može se dati takva ocena zato što se mi držimo toga i u novom Ohridskom sporazumu, tačka broj 1 jeste da je preduslov za sve – formiranje ZSO i opet se vrtimo u krug, a tačka broj 4 verovatno nikada neće ni doći na dnevni red, zato što se neće ni krenuti u normalizaciju svega onoga što je život na KiM“, kazao je Dačić.

Na pitanje kako da se spreči nova Banjska on dodaje da međunarodne snage treba da obavljaju svoju ulogu, a to ima veze sa Rezolucijom 1244 i sa neispunjavanjem tih obaveza pre svega od strane KFOR-a, a kasnije i EULEX-a.

„Nedavno se Stoltenberg sreo sa predstavnicima Prištine i on je rekao sve ono što mi govorimo, da su akcije kosovske policije na severu kontraproduktivne, da one izazivaju velike probleme i jasno im je rekao da moraju da se jave KFORU, međutim došli smo do potpuno drugačije situacije samo nekoliko dana nakon toga i do još jedne teške situacije, da je KFOR došao nakon ulaska ovih tzv. albanskih gradonačelnika u zgrade i da KFOR brani tih nekoliko kancelarija da ih narod ne istera i to u sredinama gde su većinski Srbi“, rekao je prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova.

Kada je reč o današnjem sastanku sa državnim ministrom za Evropu u Ministarstvu inostranih poslova Ujedinjenog Kraljevstva Leom Dokertijem Dačić je kazao da on jako dobro razume trenutnu situaciju.

„Na njegovo pitanje otkud oružje na tzv. Kosovu moj odgovor je bio da oružje na tom području ima dugu predistoriju, kao i da su ih oni slali na Kosovo, a drugo više od 300 srpskih policajaca je ubijeno pre 1999. godine, nisu ih gađali konfetama nego je to radila oslobodilačka vojska Kosova i svi ti ratni komandanti su posle postali politički i državni funkcioneri na Kosovu“, dodao je Dačić.

Celu emisiju „Pravi ugao“ možete pogledati ovde.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.