Meri Ajlin Devit nova direktorka USAID-ove misije na Kosovu

Meri Ajlin Devit nova je direktorka USAID-ove misije na Kosovu - potvrđeno je iz ove misije.
Image
Foto: Američka ambasada u Prištini

Ona je stigla na Kosovo i preuzela dužnost.

Devit je prethodno položila zakletvu na virtuelnoj ceremoniji koju je vodila administratorka USAID-a Samanta Pauer, a kojoj je prisustvovao i ambasador SAD na Kosovu Džefri M. Hovenijer, specijalna zamenica pomoćnika administratora USAID-a za Evropu i Evroaziju Lisa Magno, te osoblje USAID-a.

„Širom sveta i ovde na Kosovu, USAID-ovi programi su ključna komponenta u postizanju ciljeva spoljne politike SAD. Kao što je državni sekretar Blinken na nedavnoj Generalnoj skupštini UN, kojoj je prisustvovao zajedno sa administratorkom Pauer, figurativno rekao: USAID-ov rad se odvija tamo gde auto-guma dodiruje put“ – rekao je ambasador Hovenijer u svom obraćanju.

Biografija nove direktorke USAID-a na Kosovu

Meri Ajlin Devit je karijerni član Visoke diplomatske službe. Ona ima više od 20 godina različitog iskustva u USAID-u, uključujući 18 godina na Bliskom istoku. Devit je radila kao ekspert za razvoj finansijskog upravljanja za USAID, podržavala je regionalne i bilateralne operacije i pružala ekspertizu na izvršnom nivou u upravljanju javnim finansijama; liderstvo u angažovanju vlade i privatnog sektora zemlje donatora i zemlje domaćina i saradnji na širokom spektru pitanja uključujući upravljanje javnim finansijama, makroekonomska pitanja i angažovanje privatnog sektora. Kao vršilac dužnosti glavnog finansijskog službenika USAID-a i zamenik glavnog finansijskog službenika za operacije u inostranstvu, pružala je tehničke smernice i podršku za preko 180 službenika američke diplomatske službe i 1.700 profesionalaca za finansijsko upravljanje u okviru diplomatske službe. Devit i njen tim su takođe bili odgovorni za nadzor i upravljanje finansijskim resursima USAID-a u ukupnom iznosu od preko 34 milijarde dolara.

Na svom poslednjem zadatku, Devit je radila kao direktorka USAID-ove misije u Libanu (2020-2023). Takođe je radila i kao viši savetnik za razvoj/državni direktor za Jemen sa sedištem u Jedinici za pitanja Jemena u Rijadu, Saudijskoj Arabiji (2018-2020). Pre Jemena, Devit je bila direktorka Kancelarije za finansijsko upravljanje u Egiptu (2014-2018) gde je takođe služila na čelu misije.

Devit je radila kao vršilac dužnosti glavnog finansijskog direktora i zamenik glavnog finansijskog direktora u sedištu USAID-a u Vašingtonu (2011-2014). Vodila je timove finansijskog menadžmenta u Bangladešu (2007-2011); Regionalni servisni centar za južnu Afriku (2002-2007) i Egipat (1997-2003). Radila je kao savetnik u radnim grupama za ne-permisivno okruženje i regionalizaciju i drugim USAID-ovim inicijativama.

Devit je tokom svoje karijere u USAID-u dobila nagrada. Diplomirala je istoriju i magistrirala menadžment. Njen suprug takođe radi za USAID u Kairu i imaju sina apsolventa na koledžu Vilijam i Meri.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.