Milivojević: Poslanici vlasti ne dozvoljavaju formiranje Anketnog odbora o “Pandi”

Poslanik Demokratske stranke Srđan Milivojević kazao je da vladajuća većina u Skupštini Srbije ne dozvoljava formiranje Anketnog odbora radi utvrđivanja istine o zločinu u pećkom kafiću “Panda”.
Image
Foto: Radio Goraždevac

Poslanici Demokratske stranke Zoran Lutovac, Dragana Rakić, Nebojša Novaković, Nenad Marković i Srđan Milivojević podneli su 20. marta zahtev za formiranje Anketnog odbora o ubistvu šest mladića u kafiću “Panda”.

Milivojević je kazao da aktuelni saziv Skupštine Srbije neće izglasati odluku o formiranju Anketnog odbora, jer bi, prema njegovim rečima, jedan od ključnih svedoka morao da bude predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Šokantno je to da je Vučić u nekoliko navrata tokom poslednjih deset godina govorio da ima skoro sve informacije o zločinu u ‘Pandi’ i da će javnost biti zgrožena kada bude saopštena istina. Istraga u Tužilaštvu za organizovani kriminal traje već sedam godina i još nije okončana. Nedopustivo je da tužilaštvo nije pozvalo Vučića da saopšti sva saznanja kojima raspolaže“, rekao je Milivojević.

On je dodao da su porodice stradalih mladića podržale predlog da bude formiran Anketni odbor.

„Strašno je saznanje da je nekoliko roditelja preminulo ne dočekavši istinu o stradanju svojih sinova“, poručio je Milivojević.

Naglasio je da poslanici vladajuće koalicije ne pokazuju interesovanje kada je reč o formiranju anketnih odbora za još nekoliko zločina koji su su se dogodili u Srbiji.

„Režim ne dozvoljava formiranje anketnih odbora za ubistvo Olivera Ivanovića, delovanje klana Veljka Belivuka, stradanje Stanike Gligorijević, pogibiju rudara u rudniku ‘Soko’ itd. To je za vlast neprijatna tema i oni bi najradije da te tragedije i zločine sakriju“, ocenio je Milivojević.

U kafiću “Panda” u Peći, 14. decembra 1998. godine, ubijeni su Ivan Obradović (15), Zoran Stanojević (18), Vukota Gvozdenović (16), Svetislav Ristić (18), Ivan Radević i Dragan Trifović (18).

Vlado Lončarević (18) i Mirsad Šabović su teško ranjeni, dok je Nikola Rajović (18) lakše ranjen.

Istraga o ovom zločinu pokrenuta je tek 12. maja 2016. godine u beogradskom Tužilaštvu za organizovani kriminal.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.