Ministarstvo kulture Srbije: Prištinske vlasti pokušavaju da falsifikuju i otmu srpsko kulturno nasleđe

Iz Ministarstva kulture Republike Srbije oglasili su se povodom današnje izjave kosovskog ministra kulture, omladine i sporta Hajrule Čekua u vezi manastira Banjska.
Image
Foto: Konstantin Novaković

Povodom izjave Čekua o “opasnoj i štetnoj dimenziji korišćenja imovine, kulturnog i verskog nasleđa za zločine”, iz Ministarstva kulture Republike Srbije su poručili da su “bizarni i apsurdni poslednji pokušaji Prištine da falsifikuju i otimaju srpsko kulturno nasleđe”.

„Sve to se dešava u okviru sistematskog i svakodnevnog progona Srba na Kosovu i Metohiji, koji dobija sve snažniji zamah i čiji je jedini cilj proterivanje našeg naroda sa vekovnih ognjišta“, kazali su u resornom ministarstvu.

Naglasili su da Priština “već decenijama dosledno i uporno hara, skrnavi, pali i ruši kulturno nasleđe, a ono što ne uništi pokušava da preotme”.

„Sada glume brigu za tu istu srpsku versku i kulturnu baštinu, samo kako bi prikrili ogromne i gnusne zločine koje su činili i čine nad njom“, dodali su.

U srpskom ministarstvu su istakli da “lažna briga za kulturno nasleđe u jeku terora nad narodom koji je to nasleđe stvorio i uspeo da ga sačuva do dana današnjeg suprotstavljajući se viševekovnim nasrtajima – uverljivo i nepobitno dokazuje da bezobzirnost, podmuklost i licemerje Prištine nemaju granice”.

Podvukli su da “Republika Srbija neće dozvoliti da se ovakva providna obmana koristi kao još jedno sredstvo nasilja nad srpskom kulturnom i verskom baštinom”.

Najavili su da će nastaviti da “učestvuju u negovanju i obnovi srpskih spomenika kulture i verskih objekata na Kosovu i Metohiji”.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.