Mitrovica: Mobilni mamograf u pešačkoj zoni, poziv ženama da dođu na pregled

Oktobar je mesec borbe protiv raka dojke, bolesti koja tokom jedne godine odnese više od pola miliona života širom sveta.
Image
Foto: Kontakt Plus

Tim povodom, na pešačkoj zoni nedaleko od mosta na Ibru u severnom delu Mitrovice, sprovodi se akcija koju realizuju kosovsko Ministarstvo zdravlja i lokalna samouprava.

Na tom mestu je stacioniran mobilni mamograf, a sve zainteresovane žene mogu besplatno i bez zakazivanja da obave pregled bez obzira na to da li poseduju lična dokumenta izdata od strane srpskih ili kosovskih vlasti.

Događaju u severnom delu Mitrovice prisustvuju kosovski ministar zdravlja Arben Vitia i gradonačelnik Erden Atić.

Foto: Kontakt Plus

Vitia je naglasio da se akcija sprovodi kako bi se podigla svest stanovništva o tome da je prevencija u slučaju raka dojke vrlo bitna.

„Važno je da svaka žena starija od 30 godina uradi pregled na mamografu. Problem je u tome što mnogo žena ne dolazi kod lekara na početku bolesti. Jedna od osam žena u svetu, a ista je situacija o ovom regionu – boluje od raka dojke. Zato smo danas došli ovde sa mobilnim mamografom, da apelujemo na žene da se podvrgnu pregledu“, rekao je Vitia.

Istakao je da postoji velika šansa za izlečenje ukoliko se rak dojke otkrije u početnoj fazi.

„Kad je reč o tako ozbiljnoj bolesti, nema razlike da li se radi o Srbima, Albancima, Bošnjacima… Borba je ista za sve. Svaka žena sa bilo kojim ličnim dokumentom može doći ovde na pregled“, poručio je Vitia.

Mobilni mamograf će se nalaziti narednih par dana u pešačkoj zoni, nedaleko od glavnog mosta na Ibru i radiće od 9h.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.