Mitrovica: Svečanom akademijom obeležene 63 godine postojanja i rada Filozofskog fakulteta

Filozofski fakultet Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, obeležio je danas 63 godine postojanja i rada.
Image
Foto: Kontakt Plus

Svečana akademija u amfiteatru Filozofskog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici, počela je intoniranjem himne Republike Srbije “Bože pravde” i minutom ćutanja u čast poginulih tokom oružanog sukoba u Banjskoj.

Dekan prof. dr Zvezdan Arsić upoznao je prisutne sa istorijatom ove obrazovne institucije i naglasio da mitrovički Filozofski fakultet predstavlja razvijenu, na univerzitetskoj mapi prepoznatljivu nastavno-naučnu ustanovu sa bogatom tradicijom i velikim brojem studijskih programa čiji je deo više od 900 studenata.

On je naglasio da su aktivnosti svih deset fakulteta Univerziteta u Prištini usmereni na razvoj i jačanje nacionalnog i kulturnog identiteta srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

„Kao jedan od stožera opstanka Srba na KiM, nastavićemo u narednom periodu da svoje aktivnosti usmeravamo na očuvanje i jačanje naučnih, humanističkih i demokratskih vrednosti savremenog društva. Računamo na podršku institucija Republike Srbije i celokupnog stanovništva na KiM, od kojeg u najvećoj meri zavise naš opstanak, ostanak i rad na ovom prostoru“, poručio je Arsić.

Pozvao je predstavnike međunarodne zajednice na Kosovu da omoguće instituciji na čijem je čelu da neometano realizuje svoje aktivnosti.

Povodom obeležavanja Dana Filozofskog fakulteta Univerziteta u Prištini, organizovan je i prigodan program – asistentkinja na Katedri za srpsku književnost i jezik, Sara Jekić, kazivala je stihove svoje pesme “Iza straha”, dok se studentkinja Jovana Tomašević predstavila okupljenima pesmom “San o Kosovu”.

Ujedno su uručene i novčane nagrade najuspešnijim studentima treće godine osnovnih akademskih studija sa svih katedri pomenutog fakulteta.

Nagrađene su Anđela Načić, Milica Vučković, Anđela Vasić, Katarina Denić, Šejla Ljajko i Jagoda Tomašević.

Filozofski fakultet Univerziteta u Prištini je najstarija srpska visokoškolska ustanova na Kosovu i Metohiji.

Osnovan je 18. maja 1960. godine, a prvi čas je održan na današnji dan iste te godine.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.