Muke raseljenih sa KiM niko ne želi da sluša – život u oronulim objektima bez kupatila i prava na povraćaj imovine

Od 1999. godine, kada su morali da napuste svoja ognjišta, raseljeni Srbi s Kosova i Metohije prošli su kolektivne centre, težak podstanarski život.
Image
Foto: RTS/PrtSc

Neizvesno i na ivici egzistencije žive i dalje mnoge porodice kojima još nije rešeno stambeno pitanje.

U Pločniku u staroj napuštenoj železničkoj stanici od 1999. godine sa suprugom i troje dece živi Miladin Stanisavljević iz Obilića.

Kada je morao da napusti Kosovo i Metohiju kako bi sačuvao porodicu, nije slutio da će toliko godina da ostanu u toj napuštenoj i oronuloj zgradi železničke stanice.

Miladin kaže da sa porodicom živi u nebezbednoj zgradi. „Vidi se krov. Kad dune vetar podigne crepove. Saniraš, i tako“, dodaje Stanisavljević.

Napominje da ga niko nije pitao kako živi u takvim stambenm uslovima.

Stanisavljevići godinama žive bez vode koju moraju da nose od komšija. U tim uslovima teško je održavati higijenu. Zdravlje su izgubili, ali se nadaju da će im deca stati na noge.

„Kuća nam najviše treba, kuća, ništa više“, ističe Milica Stanisavljević. Kaže da nemaju kupatilo ali da se nekako snalaze za održavanje higijene.

„Prevoz nikakav nemaš, teško je da se prebaciš do Kuršumlije ili do Prokuplja a još je teže da se vratiš“, navodi Miladin Stanisavljević dodatne muke sa kojima se suočavaju.

Šišmanovac kod Prokuplja ima sve manje stanovnika. Među malobrojnima je samohrani roditelj Srđan Đurić iz Kosovskog Pomoravlja, koji tu živi sa dvojicom maloletnih sinova.

Živimo od socijalne pomoći, kao samohrani otac sa 20.000 dinara. Šta da kažem, borba za život, živimo, mučimo se, kaže Srđan Đurić izbegao iz Kosovske Vitine.

„Magarence ima nekoliko meseci izove se Milica. Voli da se igra“, kaže njegov sin Nikola.

Snežani Simić iz Orlana kod Podujeva kidnapovan je otac Krunislav Jošanović u junu 1999. godine i o njemu od tada ne zna ništa.

Simići su došli u Prokuplje sa nepokretnom ćerkom. Pre nekoliko godina preminula joj je druga ćerka u kafiću, potom majka, zatim suprug i sestra. Ostala je sama sa troje dece, i stanuju privatno.

Snežana Simić kaže da su im n KiM ostali stan i imanje. „Ništa nismo preterali, ništa nismo uzeli. Ništa nismo prodali, imovina se vodi na mene ali i dalje to tako stoji. Išla sam i u Povreništvo tražila sam pomoć i u opštini, upućuju me jedni na druge. Nikad ništa nisam dobila“, naglašava Simićeva.

U Prokuplju živi nekoliko hiljada raseljenih lica, a stambeno zbrinjavanje čeka 95 porodica s Kosova i Metohije.

RTS


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.