Na Gazimestanu održan pomen knezu Lazaru i kosovskim junacima

Na Gazimestanu je, tradicionalno, u prisustvu velikog broja vernika, održan parastos i odata pošta knezu Lazaru i kosovskim junacima, poginulim na ovom mestu 1389. godine.
Image
Foto: RTV Gračanica

Pravoslavni vernici sa Kosova, iz centralne Srbije i regiona, prisustvovali su parastosu koji si služili episkop raško – prizrenski Teodosije, episkop crnogorsko – primorski Joanikije, episkop hercegovački Dimitrije, budimljansko – nikšićki Metodije, kao i vikarni episkop Ilarion.

Na poprištu Kosovske bitke, Gazimestanu, bilo je primetno pojačano prisustvo pripadnika Kosovske policije, koji su vršili pretres na ulazu. Događaju su prisustvovali i pripadnici Kfora i Euleksa.

Vladika Teodosije: Da pokažemo ko smo i šta smo

Pred oko hiljadu vernika, u porti manastira Gračanica, liturgijom i rezanjem slavskog kolača obeležen je Vidovdan, jedan od najznačajnijih praznika kod Srba.

Liturgiju je u porti manastira Gračanica služio episkop crnogorsko-primorski Joanikije uz sasluženje vladike raško-prizrenskog Teodosija i zahumsko-hercegovačkog i primorskog Dimitrija, sveštenstva i monaštva.

Vladika raško-prizrenski čestitao je svim vernicima Vidovdan i istakao da okupljeni u porti manastira Gračanica polažu „životni ispit“.

„Sabrani ovde treba da pokažemo ko smo, šta smo i za šta smo opredeljeni u ovom prolaznom zemaljskom životu. Da pokažemo da naše sveto Kosovo i Metohija pripadaju nama. Kako nekada sveti knez Lazar, vojskovođe, vojnici, srpski mučenici i sve do današnjeg dana, tako i mi, danas, sabrani ovde treba da pokažemo ko smo, šta smo i za šta smo opredeljeni u ovom prolaznom zemaljskom životu. Treba da pokažemo da li držimo zavet Gospoda našeg Isusa Hrista, da li držimo zavet Svetog Save i svetih iz roda našeg Svetog kneza Lazara i svetih mučenika i novomučenika. Koliko smo verni našoj veri pravoslavnoj, ali koliko smo verni i našim svetinjama, našoj svetoj kosovsko-metohijskoj zemlji“, kazao je u besedi episkop Teodosije.

On je podsetio na besedu patrijarha srpskog Porfirija koji je govorio da dolaskom na Kosovo, dolazi u očev dom.

„Nažalost, ove godine njemu je uskraćeno da dođe i u svoj manastir, Pećku patrijaršiju, i ovde u Gračanicu. Oni koji misle da će time nešto postići – nasuprot tome, oni pokazuju ko su, šta su i kakva je njihova kultura, sprečavajući patrijarha naše crkve da bude sa sveštenstvom, monaštvom i sa vernim narodom danas, na ovaj praznik Vidovdan, pored svete Gračanice. Mi smo, hvala Bogu, opredeljeni za Hristov put, imamo veru i nadu. Gospod nam daje ljubav da, živeći po jevanđelju, ovaj život provodimo tako da njime nasledimo onaj večni život za koji se opredelio sveti knez Lazar“, kazao je vladika.

„Sabrali smo se i okupili“, istakao je on, „kako bi pokazali da su naše svetinje žive“.

„Naše sveto Kosovo i Metohija, da nama pripadaju. Nikakva deklaracija, rezolucija, ništa napismeno ne može biti jače od ovoga što je danas ovde prisutno u porti manastira Gračanice, Sveta liturgija i mi sabrani na njoj. Time pokazujemo da ove svetinje nama pripadaju i da se nećemo odreći ni naših svetinja, našeg Kosova i Metohije. Neka je srećan današnji praznik i da nas Gospod ukrepi u svakom dobru, ljubavi, prema braći ali i u ljubavi prema neprijateljima našim. Jer nas Gospod tako uči, daje nam silu svoju da možemo ljubiti i neprijatelje naše“, rekao je vladika raško-prizrenski.

Svako ima šansu da se žrtvuje i živi za bližnjeg, naveo je u svojoj besedi okupljenima u gračaničkoj porti episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije.

„Teško je govoriti na ovom mestu. Teško je govoriti vama koji ovde boravite, koji živite i koji živite tu istinu, živite tu stvarnost, da onaj koji bude veran do kraja, primiće venac života. Zato vam želim da vas Duh sveti utvrdi u tom trpljenju, veri, u toj vernosti do kraja, da Duh sveti siđe na svu crkvu Božju, na sve narode, ali i na naš grešni narod i da nas ujedini, ozajedniči, da nas ispravi, da upravi naša srca. Sve nas, i ovde na Kosovu i svuda gde živimo, ne bi li kroz to naše ispravljenje, kroz to naše pokajanje, naše vraćanje živome Bogu i Bog blagoslovio naš ovaj istorijski privremeni život i mi doneli ploda kakav treba da donesu pravi hrišćanski narodi. Neka bi dao Bog svima vama ljubavi, milosti, istinske vere, žrtvovanja jednih za druge, života po Jevanđelju i ljubavi Božije“, rekao je on.

„U Lazarevoj Srbiji“, naglasio je episkop Dimitrije, sve je živelo kao jedna crkva.

„Moleći se Bogu, voleći Boga, bližnje došao je do toga da posvedoči živoga Boga i na Kosovu Polju. Nije se uzdao u svoju pamet, pretpostavke, procene ljudske, nego je ljubeći Boga, moleći se Bogu, znao da treba do kraja, kao što je njegov spasitelj Gospod, naš Isus Hristos, dao život za bližnje svoje i pokazao ljubav od koje nema veće, da neko život da za bližnje svoje. To je ponovio naš car Lazar i vojska na Kosovu“, rekao je on.

Pešaka do svetinja

„Krenuli smo 15. ovog meseca ispred hrama Svetog Save posle liturgije. Nas je na početku bilo devetoro, a posle su ljudi prilazili i odlazili. U jednom momentu nas je bilo u manastiru Trešnja oko 45 možda, čak 50 ljudi. Stigli smo do Kosovske Mitrovice i ovde se ne može doći jer vlasti samoproglašenog Kosova to ne dozvoljavaju, pa smo došli kombijem. Ovo je sve u slavu Bogu, mi ovo radimo već 18. godina“, kazao je Zoran Vujinović ispred udruženja „Porodični krugovi Srbije“.

Osim gostiju iz centralne Srbije, bilo je posetilaca i iz Crne Gore.

„Došli smo iz Crne Gore, iz Podgorice. Ovde dolazim već 23 godine, uvek za Vidovdan. Svi Srbi, iz celog sveta, ali i Srbije i Crne Gore treba dođu ovde za Vidovdan. Da se ujedinimo i da bude mira“, naglasila je Dara Radonica iz Crne Gore.

RTV/TV Most/Kim


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.