Na Kosovu više od 10.000 zavisnika, polovina od kokaina

Broj korisnika droga na Kosovu dostiže 40.000, a njih oko 10.000 stručnjaci svrstavaju u redovne korisnike ili narkomane.
Image
Foto: Kosovska policija

Organizacije koje se bave lečenjem narkomana kažu da su više od pet hiljada građana korisnici kokaina, a ova cifra, prema njihovim rečima, zabrinjava.

Tokom protekle nedelje prijavljeno je više slučajeva hapšenja zbog posedovanja narkotika.

Još sredinom sedmice, osumnjičeni je, da bi izbegao hapšenje i zadržavanje, svojim automobilom udario u službeni policijski automobil, nanevši telesne povrede dvojici policijskih službenika.

Za stručnjake iz oblasti narkotika vest da se marihuana širi po celom Kosovu nije nova.

Prema njihovim rečima, na Kosovu ima preko 40.000 korisnika raznih droga.

Ono što upada u oči Safetu Bljakaju iz Instituta „Lavirint” jeste porast broja korisnika kokaina.

Do pre četiri godine, broj onih koji su se kod njih lečili bio je mali i uglavnom su bili starosti 45-55 godina, dok su sada korisnici kokaina uglavnom mlađi od 25 godina.

Prema Bljakaju, preko četvrtine od 40.000 korisnika droga su zavisnici i svakodnevno koristi drogu.

„Imamo problematičnu kategoriju korisnika. Problematični korisnici su oni koji (drogu) svakodnevno koriste, koji su zavisni od droge, koji su u suprotnosti sa zakonom, imaju probleme. Ova kategorija prelazi 10.000“, rekao je Safet Bljakaj.

On navodi i cifru koju smatra uznemirujućom.

„Kokain ih preuzima polovinu, dakle preko pet hiljada (korisnika). Nisam to nazvao alarmantnim, to je zabrinjavajuće jer ga koriste svakodnevno i to je problem.“

Broj korisnika kokaina je možda u porastu i veoma visok, ali vrednost droge koju je zaplenila Kosovska policija daje drugačiji odraz.

U statistici koju je dobila TV Dukađini, proizilazi da je 2024. godine zaplenjeno skoro 19,5 kilograma heroina, 992 grama kokaina, 103 kilograma marihuane i oko 25 biljaka kanabisa.

Zbog ove količine droge i drugih vrsta uhapšeno je 209 osoba.

Poređenje ovih cifara sa onima iz prethodne godine pokazuje da je za šest meseci ove godine zaplenjeno sedam puta više heroina, u poređenju sa 12 meseci tokom 2023. godine.

Kokaina je ove godine zaplenjeno znatno manje, skoro šestina količine u odnosu na prošlu godinu.

Prošle godine je znatno veći broj lica uhapšenih kao osumnjičenih za veze sa drogom, 859 osoba je dobilo lisice.

Naravno, smanjenje vrednosti zaplenjene droge i uhapšenih lica ne govori da se stanje na terenu poboljšalo, već je samo statistika o radu policije.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.