Na protestu protiv nasilja najavljen novi protest, zbog hapšenja ekoloških aktivista na Kablaru

Održan 23. protest "Srbija protiv nasilja"
Image
Foto: FoNet/Marko Dragoslavić

Sa večerašnjeg protesta „Srbija protiv nasilja“ građani su pozvani da u utorak, 10. oktobra dođu pred zgradu Vlade Srbije na protest zbog nedavnog privođenja ekoloških aktivista koji su se protivili početku gradnje vidikovca na Kablaru.

„Bićemo ispred zgrade vlade osam sati, koliko su mene i dvoje aktivista držali u priitvoru jer smo protestovali zato što (premijerka) Ana Brnabić želi da ukrade još novaca i poseče šumu“, rekao je ekološki aktivista Miloš Kuvekalović.

On je naveo da protest organizuje Savez ekoloških organizacija Srbije, i najavio da će ekološki aktivisti doći na taj protest iz brojnih gradova.

Poslanik Narodnog pokreta Srbije Borislav Novaković je u obraćanju prisutnima rekao da Novim Sadom, čiji je gradonačelnik nekada bio, sada „upravlja Andrej Vučić i kriminalna organizacija kojom orkestrira Zvonko Veselinović“.

On je rekao i da „u Srbiji postoji potpuna dominacija kriminala nad svime u društvu“.

Ocenio je i da 50 odsto građana živi na ivici egzistencije, što je prema njegovim rečima, još jedan razlog zašto ova vlast mora da ode.

„Moramo biti čvrsti i istrajni do konačne pobede“, rekao je Novaković.

Lider Pokreta za preokret Janko Veselinović rekao je da opozicija traži „da se ponište privatizacije poljoprivrednog zemljišta, i da javni izvršitelji ne naplaćuju za 3.000 dinara duga 20.000 ili 30.000 dinara svog troška“.

„Želimo da kockarnice ne budu pored škola, da se penzionerima vrate otete penzije. Penzioneri neće zavisiti od volje jednog čoveka, već od minulog rada. Režim je kriv zbog otimanja od siromašnih i davanja bogatima. Da li puno tražimo ako tražimo zabranu kopanja litijuma? Tražimo da se poljoprivrednicima obezbede solidne subvencije“, kazao je on.

Veselinović je rekao da će opozicija, kada bude bila na vlasti, doneti zakon o ispitivanju porekla imovine, a da će rudnu rentu koja je sada tri posto povećati na 50 procenata koncesione naknade, „kao što je svuda u svetu“.

„I imaće dovoljno i rudarske kompanije i država. Srbija je prošle godine od rudne rente dobila 90 miliona evra, to (ministar finansija) Siniša mali potroši za jedan dan. Srbija bi, da je normalna država, od rudne rente mogla da dobije milijardu i petsto miliona dolara“, rekao je Novaković.

Nakon obraćanja, predstavnici opozicije koja tehnički organizuje proteste su izašli na binu i pozdravili građane.

Kako javlja reporter agencije Beta, protestna šetnja je nakon toga krenula medijskom trasom, sa velikim transparentom „Srbija protiv nasilja“ na čelu kolone, kao i kartonskim figurama čelnika vlasti u robijaškim odelima.

Beta


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.