Na suđenju za ubistvo Olivera Ivanovića svedok kaže da nikada nije čuo za organizovanu kriminalnu grupu

Na suđenju za ubistvo Olivera Ivanovića, bivši načelnik Regionalne istražne jedinice u Severnoj Mitrovici, svedok S.B., rekao je da nikada nije čuo da postoji organizovana kriminalna grupa.
Image
Foto: Kim

„Nisam imao nikakve informacije“, rekao je, odgovarajući na pitanja branioca optuženog Nedeljka Spasojevića, advokata Faruka Korenice, prenosi „Zakletva za pravdu“.

U ovom slučaju, Marko Rošić, Nedeljkoo Spasojević, Dragiša Marković, Žarko Jovanović, Silvana Arsović i Rade Basara optuženi su da su umešani u ubistvo Ivanovića, koje se dogodilo u januaru 2018. godine.

Takođe, S.B. je rekao da u periodu dok je bio na funkciji načelnika Regionalne istražne jedinice u Severnoj Mitrovici nije čuo da je optuženi Spasojević bio deo bilo koje organizovane kriminalne grupe.

„Rekao sam da imam svojih 14 istražitelja, stanica je imala preko 100 ljudi, nisam imao vremena da se bavim glasinama ljudi, tako da nisam čuo ništa slično o Spasojeviću, imao sam svoj posao“, rekao je on.

Svedok S.B. je prvo odgovarao na pitanja optuženog Radeta Basare, koji je i predložio ovog svedoka, dok je on potvrdio da je bio šef optuženom Basari.

Objasnio je i unutrašnju organizaciju ove jedinice, kao i zadatke istražnih policajaca. Prema njegovim rečima, Regionalna istražna jedinica nije imala pravo da vrši nadzor nad radom policijske stanice.

S.B. je rekao da se nikada nije desilo da optuženi Basara odbije bilo koji posao koji mu je dodeljen i da nikada nije bilo pritužbi na njegov rad, ni od strane tužioca, ni od strane građana.

„Nisam imao pismene opomene, niti me je tužilac zvao, niti je bilo disciplinske opomene“, rekao je.

Što se tiče postupka slanja materijalnih dokaza Centralnoj laboratoriji u Prištini, on je rekao da se to radi po nalogu tužioca.

„Tužilac nalaže istražitelju da dostavi dokaze u laboratoriju u Prištini, o čemu sam oduvek znao i nikada nikome nisam dozvolio da tamo nosi dokaze osim onoga ko je zadužen za ove dokaze, svaki naš zahtev tužiocu, sve je to dokumentovano u dokazima”, rekao je on.

Prema njegovim rečima, dužnost tužioca je da u toku predmeta utvrdi ko je osumnjičeni, ko svedok, koje istražne radnje treba preduzeti.

Na dan kada se dogodilo ubistvo, S.B. je rekao da je bio na godišnjem odmoru i istakao da je on odobrio godišnji odmor optuženom Basari.

Konkretno decembra 2017, ali je rekao da se ne seća tačnog datuma kada je Basari odobrio godišnji odmor.

„Radetu Basari u većini slučajeva odobravam godišnji odmor za Novu godinu, iz razloga što ima porodicu u Republici Hrvatskoj. Ne sećam se tačnog datuma odobrenja, ali on ga ne bi koristio, ako ga ja ne odobrim“, rekao je on.

S.B. je naveo da po povratku sa godišnjeg odmora, predmetni slučaj još nije stavljen u nadležnost prištinskih istražitelja za teške zločine, već su, prema njegovim rečima, oni vodili istragu.

Takođe, rekao je da je optuženi Basara kada se vratio sa godišnjeg odmora, radio u radnoj grupi za ovaj slučaj. On je dodao da ne zna koje je radnje regionalna jedinica preduzela kritičnog dana do dolaska Jedinice za teške zločine iz Prištine.

S.B. je rekao da je svaki put kada bi otišao na godišnji odmor, kao zamenu ostavljao M.M..

Na samom kraju, svedok S.B. je danas u sudnici rekao da je došao zajedno sa optuženim Basarom i za to dao objašnjenje.

„Došao sam sa Radetom Basareom jer nisam ni znao gde je ovaj sud“, rekao je on.

Prethodno je u sali pušten i video snimak na kome su bili i snimci kazina „Brazil“, ali tehnički nije bilo moguće pogledati ih. Međutim, svi branioci optuženih su izjavili da nema potrebe za gledanjem.

Prema rečima predsednika suda Valjona Kurtaja, na ovom snimku se može videti kratka sekvenca kako sada pokojni Ivanović prolazi oko kladionice „Brazil” idući u pravcu sedišta svoje stranke.

Branilac optuženog Marka Rošića, advokat Mahmut Haljimi, nakon što je video fotografiju sa ovog video snimka tužioca Burima Ćerkinija, izjavio je da u svoj fotodokumentaciji i video snimcima koje su do sada videli, nikada bilo gde nije viđen njegov štićenik Rošić ni njegov automobil.

„Iako optuženi Marko Rošić živi veoma blizu zgrade subjekta, njegov automobil Santa-Fe KIA se nikada nigde ne vidi, odnosno ni automobil ni optuženi Marko Rošić, za kojeg se navodi da je pratio kretanja sada pokojnika i obavestio lica koja su počinila zločin”, rekao je Haljimi.

Sudsko veće je na ovoj sednici delimično usvojilo predlog advokata Korenice da se M.M. pozove da svedoči kao svedok.

Zakletva za pravdu


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.