Nacionalni konvent podržava održavanje Festivala “Mirëdita, dobar dan!”

Radna grupa Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji za Poglavlje 35 saopštila je danas da podržava održavanje Festivala “Mirëdita, dobar dan!”.
Image
Foto: Nacionalni konvent o Evropskoj uniji

„Kroz približavanje savremene kulturne scene, spajanje umetnika, aktivista i javnih ličnosti Festival godinama doprinosi normalizaciji i pomirenju između albanskog i srpskog društva što je u skladu sa dogovorima postignutim u okviru Dijaloga između Beograda i Prištine, kao i u skladu sa principima rada Radne grupe za Poglavlje 35“, navodi se u saopštenju.

Radna grupa ističe da je organizacija Festivala u potpunosti u skladu sa zakonskom regulativom Republike Srbije, te najoštrije osuđuje javno pozivanje na zabranu ili odlaganje Festivala od strane „pojedinih političara“.

„Ovakvi pozivi su u suprotnosti sa Ustavom i zakonima koji regulišu slobodu okupljanja i slobodu govora, samim tim protiv ustavnog poretka Republike Srbije“, saopšteno je.

Takođe, podsećaju nadležne organe, pre svega policiju i tužilaštvo, da su dužni da omoguće nesmetanu organizaciju Festivala “Mirëdita, dobar dan!”, kao i bezbedan pristup posetiocima svim događajima koji se organizuju u okviru Festivala.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.