Nastavlja se suđenje pripadnicima OVK: Danas u Hagu novi svedok

U 10 časova
Image
Foto: Specijalizovana veća Kosova

Suđenje nekadašnjim liderima Oslobodilačke vojske Kosova Hašimu Tačiju, Jakupu Krasnićiju, Redžepu Seljimiju i Kadriju Veseljiju pred Specijalizovanim sudom za zločine na Kosovu, sa sedištem u Hagu, nastavlja se danas u 10 časova.

Danas se u sudnici očekuje novi svedok.

Protekle nedelje svedočio je 73. svedok tužilaštva K. F., bivši vojnik OVK u operativnoj zoni Paštrik. On je govorio o ulozi štaba OVK od kojeg je primao naređenja i kojem je raportirao. U sredu posle podne pristupio je 74. svedok tužilaštva, koji je svedočio pod pseudonimom W04846. 

Plan je da se ove nedelje radi do četvrtka. 

Optužnica u deset tačaka tereti „četvorku“ za progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje i ubistva. Kako se navodi, pripadnici OVK pod komandom optuženih počinili su ove zločine u 42 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji nad približno 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 102 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999. Kao saučesnici, u optužnici su navedeni i oficiri OVK: Azem Sulja, Ljah Brahimaj, Fatmir Ljimaj, Sujelman Seljimi, Rustem Mustafa, Šukri Buja, Ljatif Gaši i Sabit Geci.

Novosti/b92


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.