Nastavljeni radovi na izgradnji puta Vidomiriće-Banov Do, policija tvrdi razgovarala sa meštanima, oni demantuju

Radovi na izgradnji puta Vidomiriće i Banov Do u opštini Zvečan su nastavljeni.
Image
Foto: KoSSev

Zamenik komandira za region Sever, Veton Eljšani potvrdio je još pre dva dana za portal KoSSev da su radovi nastavljeni nakon obavljenog razgovora sa meštanima ovih sela.

Međutim, meštani tvrde suprotno – „Ništa mi dobili nismo, ni pismeno ni usmeno, samo su udarili nasilnički“, kazao je jedan od žitelja Banovog Dola.

Da je počela izgradnja radova na putevima u ovim selima, javnost je pre tačno nedelju dana, obavestio lider novoformirane stranke Srpske demokratije, Aleksandar Arsenijević – navodeći da se „radovi izvode na privatnoj imovini i da nepoznata građevinska firma ilegalno gradi put“.

On je ujedno kazao da niko od vlasnika zemlje o tome nije bio obavešten, te da su uplašeni „da li će im po dvorištu šetati naoružani specijalci“.

S druge strane, iz Kosovske policije tvrde da se ne gradi nikakva baza za specijalne jedinice, već „samo običan put kako bi ga koristili građani“.

Dan kasnije – radovi su obustavljeni.

Ova odluka je usledila nakon što su predstavnici stranke Srpska demokratija, uz meštane Banovog dola alarmirali javnost i podneli krivičnu prijavu protiv NN lica.

Međutim, iz Kosovske policije su tada kazali da se radi samo o delu trase, te trenutnom obustavljanju, a da će narednih dana da se „razgovara sa meštanima i da im se objasni da je put u njihovom interesu“.

To se nakon dva dana i desilo – radovi su nastavljeni.

Ovo je za portal KoSSev potvrdio Veton Eljšani, usled, kako ističe, „obavljenog razgovora sa meštanima ovih sela“.

Inače, put koji se gradi spušta se sve do atara sela Banov Do.

Kako se ekipa portala KoSS-ev juče uverila na licu mesta, put je sada proširen i proteže se sve do reke.

Zapravo put prolazi delimično i kroz reku, nekih pedesetak metara, a potom se izdiže pored jedne od kuća do magistralnog puta koji vodi sa jedne strane do Zubinog Potoka, a sa druge do Zvečana.

Put koji vodi i kroz reku, za šta?

Na ovom mestu ekipa portala KoSSev zatekla je lidera Srpske demokratije Aleksandra Arsenijevića, koji je kazao da je najveći strah meštana bila eventualna izgradnja policijske baze.

„Niko ne zna šta je u pitanju, ovaj put vodi do sela Vidomiriće, a takođe imamo informaciju i da vodi do Čabre, tako da mi ne znamo šta je svrha celog puta, a kao što možete da primetite da put vodi čak kroz reku“, kazao je Arsenijević za KoSSev.

Kazavši da je u medijima video informaciju da se zapravo radi o eksproprijaciji zemljišta, poručuje da ništa nije urađeno transparentno.

„Ništa nije javno, niti firma koja radi niti bilo šta. Kad god neko od meštana reaguje na bager ili na bilo šta što im je u blizini imanja, odmah se pozove policija, koja hitno reaguje, ne braneći meštane i njihovu svojinu, već braneći firmu koja radi“, tvrdi Arsenijević, dodavši da prema tablicama koje su uočili – mašine su registrovane u opštini Orahovac.

Podsetivši da su radovi prvobitno zaustavljeni pa potom nastavljeni, Arsenijević kaže da je „dato javno obećanje“ – da dok se ne budu obavili razgovori sa meštanima – neće biti nikakvih radova.

Međutim, kaže dalje, meštani su u ponedeljak obavešteni da dolazi kosovski ministar infrastrukture i prostornog planiranja, te je planirano da se sa njim meštani sastanu.

„Da se oni sastanu sa njim tajno, kako bi im tajno objasnio javne radove naočigled cele javnosti“, tvrdi ovaj političar.

Pred ove navodne pregovore, precizira Arsenijević, mašine su potom prokopale put pored kuće, kazavši da su ga potom pozvali meštani.

„Mi smo došli i videli smo da nema smisla i sami meštani su videli da nema smisla i bilo kakvog razgovora sa ministrom i tog trenutka je sve to odbijeno“, kaže Arsenijević.

„Udarili nasilnički“

Zabrinutost su izrazili i meštani koje je KoSSev zatekao u Banovom dolu.

Navodeći da u ovom mestu živi 53 godine, Đurđica Ignjatović kazala je portal KoSSev da poseduje dokumentaciju o svom imanju.

„Imam sva dokumenta, ali nisam mogla trenutno da ih nađem i sada kažem ćerki hoću da ih nađem jer sva dokumenta čuvam. Neka vide dokumenta i neke reše“, kazala je Đurđica za KoSSev.

Još jedan meštanin Banovog dola, Budimir Ignjatović, požalio se da meštane niko ništa nije pitao.

„Na kakav način ovo radite, prolazite nam pored same kuće, pored zida. Niste ni pitali čija je to imovina“, kazao je Ignjatović.

Tvrdi i da mu je tokom ovih radova, oboreno više stabala šljiva, ali i da su mu zauzeli deo preko njive.

Poručuje da nikakav dokument o radovima nisu dobili, kao ni upozorenje.

„Ništa mi dobili nismo ni pisano ni usmeno, samo su udarili nasilnički“, kaže on.

Na konstataciju novinara KoSSev-a da je Kosovska policija demantovala da će se graditi policijska baza, Ignjatović tvrdi suprotno.

„Ja njima apsolutno njima ne verujem“, poručio je Ignjatović.

„Mi života ovde nemamo“, poručuje Ignjatović, tvrdeći da je dobio informaciju da se ovaj put zapravo gradi za „vojsku“.

KoSSev


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.