„Ne pristajemo“: Građanski skup u organizaciji ProGlasa na Terazijama

Skup pod nazivom „Ne pristajemo“
Image
Foto: N1/Vlasta Vukićević

Više hiljada ljudi okupilo se u Beogradu, na Terazijama, na protestnom skupu u organizaciji inicijative ProGlas pod sloganom „Ne pristajemo“, koji se organizuje zbog postizborne krize u kojoj se našla Srbija posle izbora 17. decembra. Građanima su se pridružili i studenti koji su 24 sata blokirali saobraćaj na raskrsnici Birčaninove i Kneza Miloša u Beogradu.

Jedna od nosilaca liste „Srbija protiv nasilja“ Marinika Tepić, koja 13 dana štrajkuje glađu, pozdravila je građane i, vidno slaba, kratko poručila da jedino što ima da im kaže je da izbori moraju da budu poništeni.

Njoj su Radomir Lazović i Miroslav Aleksić pomogli da se popne na binu i ona je sa stisnutom pesnicom i suzama pozdravila građane.

„Jedino što mogu da vam kažem je da sam vam sve rekla i da izbori moraju da budu poništeni“, rekla je Tepić građanima koji su se okupili kod Terazijske česme.

Nakon toga, uz kolege koje su je pridržavali, sporim korakom je sišla sa bine, odakle bi prema jučerašnjim najavama lidera njene Stranke slobode i pravde trebalo da bude odvežena u bolnicu na intenzivnu negu i oporavak od dugotrajnog gladovanja.

„Operacija koja spasava život u zamenu za siguran glas za SNS“

Građanima se prva obratila glumica Svetlana Bojković koja je rekla da u svom glumačkom veku nije izgovorila precizniji i tragičniji tekst o sunovratu Srbije od izveštaja organizacije CRTA o masovnom prekrajanju narodne volje na izborima.

„U jednom mestu žena obolela od raka čeka operaciju koja će možda da joj spasi život, a neko iz partije joj nudi da je progura na listi čekanja“, pročitala je Bojković, „a zauzvrat samo treba da bude siguran glas“.

Bojković je, na skupu kod Terazijske česme, pročitala i da je starija žena dobila poziv iz lokalnog odbora stranke sa pitanjem da li želi da podrži Aleksandra Vučića.

„Ona kaže da želi, ne znajući šta je čeka. Odlazi kako joj je rečeno, dobija novu adresu prebivalištu i 2.000 dinara i obećanja da će dobiti još toliko posle glasanja“, pročitala je Bojković, uz napomenu da CRTA nije imenovala ljude u izveštaju kako bi ih zaštitila.

„Ovo su neke od kockica u mozaiku koje pokazuju srozavanje izbora u Srbiji. Taj mozaik ne može biti slika slobodno izražene volje građana“, predočila je ona.

„Mi ovde jesmo zajedno da im poručimo da su i dostojanstvo i sloboda i integritet neraskidivi deo života nas, ljudskih bića i zato kažemo – ne pristajemo“, poručila je Bojković, prenosi FoNet.

„Vučiću, lopove“, „Lopovi, lopovi“, čulo se sa protesta.

„Životna misija – da uđemo u EU“

Srđan Cvijić iz organizacije Beogradski centar za bezbednosnu politiku, koji je bio kontrolor na izborima, rekao je da ova krađa nije mogla biti sprečena na dan izbora.

„Pre više od 30 godina, kao srednjoškolac, bio sam među studentima koji su se okupili na ovom mestu da bi se suprotstavili režimu Slobodna Miloševića i bratoubilačkom ratu u koji nas je poveo“, rekao je Cvijić.

On je ocenio da je čitav jedan život prošao u demonstracijama, ukazujući da je ovaj skup poruka nade i prkosa.

„Dragi studenti, kada vam govore – bilo je ovako ili onako kada smo mi bili studenti, hoću da znate da ste vi bolji od nas“, dodao je Cvijić.

„Moja životna misija je da učinim sve da Srbija uđe u Evropsku uniju“, rekao je on, uz napomenu da je za njega srpska zastava demokratskija i evropejskija od onih koje Aleksandar Vučić „kači na bandere“ kad mu dolaze gosti iz Evrope.

Cvijić je pokazao staru zastavu EU koju je njegov otac držao na balkonu, providnu.

„Ona je providna i stara kao što je oslabila i podrška Srbije EU, jer iz Brisela ne kritikuju dovoljno Vučića zbog poteza koje čini. Nama demokratija nije nikada data, već smo se za nju uvek borili. Ne damo vam naše glasove, živela demokratska Srbija“, rekao je Cvijić.

Šerbedžija se nije pojavio; razboleo se nakon koncerta na otvorenom

Okupljenim građanima trebalo je da se obrati i poznati glumac Rade Šerbedžija.

Međutim, kako je rečeno sa bine, on se razboleo nakon što je koncert u vojvođanskom mestu Bač u sredu uveče održao na otvorenom, pošto su mu, prema pisanju medija, lokalni zvaničnici u poslednjem trenutku otkazali zakupljenu salu.

Na protestu se mogu videti transparenti „Reci ne čiki sa sendvičima“, „Živela izborna krađa“.

Učesnici protesta će posle govora prošetati ulicama Kralja Milana i Kneza Miloša, do zgrade Ustavnog suda.

Glas Amerike


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.