Nemačka, SAD i EULEX: Neprihvatljivo zastrašivanje novih pripadnika Kosovske policije

Povodom negativne kampanje koja se vodi na društvenim mrežama protiv novih pripadnika Kosovske policije srpske nacionalnosti, reagovali ambasadori Nemačke i SAD, kao i šef EULEX-a.
Image
Foto: Kontakt Plus

Prvi čovek Misije Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu (EULEX), Đovani Pjetro Barbano, poručio je da nije prihvatljiva bilo kakva vrsta zastrašivanja.

„Veoma sam zabrinut zbog medijskih izveštaja o pretećim porukama upućenim novim kosovskim policajcima iz nevećinskih zajednica. Naglašavam važnost toga da policija odražava i predstavlja celokupno stanovništvo Kosova“, naveo je Barbano u objavi na Twitter platformi.

Poruku sličnog sadržaja uputio je i nemački ambasador u Prištini, Jorn Rode.

„U potpunosti se slažem. Ova kampanja zastrašivanja je apsolutno uznemirujuća. Trebalo bi odmah da prestane. Novi policajci iz bošnjačke, romske, srpske i turske manjinske zajednice – zaslužuju svu podršku, posebno u opštinama gde su raspoređeni“, napisao je Rode.

Američki ambasador u Prištini, Džefri Hovenijer, saopštio je da su “neprihvaljtive pretnje upućene pojedincima koji se brinu o bezbednosti svih građana Kosova”.

„Potpuno delim ovu zabrinutost. Kao što sam već rekao, Kosovska policija postoji kako bi služila svim zajednicama i njen sastav treba da oslikava različitost“, poručio je Hovenijer.

Kosovska policija za region Sever dobila nove policajce, među njima 45 Srba


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.