Nemačka traži da Priština odloži ukidanje dinara na severu Kosova

Nemačka vlada pozvala je vlasti u Prištini da odlože uvođenje evra kao jedine valute na severu Kosova, dok se ne pronađe održivo rešenje.
Image
Foto: Patriot

Zamenica portparola nemačke vlade Kristijana Hofman izjavila je da takav korak sa sveobuhvatnim efektima na ljude koji tamo žive zahteva „transparentnu i temeljnu pripremu, kao i  sveobuhvatnu komunikaciju“. 

„Snažno apelujemo na Kosovo da odloži datum uvođenja [evra), dok se ne pronađe održivo rešenje“, rekla je Hofman, prenosi RTS.

Hofman je, takođe, pozvala Prištinu i Beograd da „sada hitno moraju da se preduzmu dalji koraci“ u dijalogu o normalizaciji odnosa, iako je nedavno postignut napredak. 

„Reč je o zajedničkoj, mirnoj budućnosti za građane Kosova i Srbije. Obe zemlje žele da se pridruže EU. Savezna vlada ima interes da se to dogodi“, rekla je Hofman.

Centralna banka Kosova saopštila je da će evro biti jedina valuta dozvoljena za obavljanje gotovinskih platnih transakcija u gotovinskom i u platnom sistemu, kao i da ta mera stupa na snagu 1. februara ove godine.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.