Novi protest opozicije u Beogradu: U Crkvi Svetog Marka upaljene sveće za Olivera Ivanovića

Novi protest opozicije održan je u Beogradu na dan ubistva Olivera Ivanovića. Počeo je ispred zgrade RIK-a oko 18.20 časova, a završen je nešto posle 19 sati u Crkvi Svetog Marka.
Image
Foto: N1/Nikola Kojić, Nova.rs/Amir Hamzagić, FoNet/Marko Dragoslavi

Glavni razlog protesta je što još nije rešeno ubistvo nekadašnjeg lidera građanske inicijative „Srbija, demokratija, pravda“, koji je ubijen 2018. godine u Kosovskoj Mitrovici ispred prostorija njegove stranke.

Takođe, razlog su i tvrdnje opozicije da su izbori koji su održani 17. decembra na parlamentarnom, lokalnom i beogradskom nivou bili pokradeni.

Milivojević: Priča o mandatima je lažna dilema

Priča o mandatima je lažna dilema i nema uopšte potrebe raspravljati šta sa mandatima na lažnim izborima, rekao je Srđan Milivojević (DS) za N1.

„Naš zahtev je da se izbori poništene. S druge strane, ako se izbori ne ponište, ne postoji zakonska mogućnost da kažete kako mandat želite ili ne želite. Mi smo danom kandidovanja potpisali pisanu izjavu kojom prihvatamo mandate. On nam se automatski dodeljuje i vi ste narodni poslanik dok ne podnesete ostavku. Takođe, ne postoji zakonski mehanizam po kome 250 narodnih poslanika može u jednom danu podnese ostavku. U državi razorenih instutucija, veoma je teško podneti ostavku“, kazao je on.

Rakić (DS) na protestu: Borimo se za iste izborne uslove kao što ih imaju građani u EU

Potpredsednica Demokratske stranke (DS) Dragana Rakić izjavila je danas da očekuje da će poslanici Evropskog parlamenta tokom predstojeće rasprave o izbornim nepravilnostima u Srbiji, podržati pre svega građane koji i večeras protestuju u centru Beograda.

„Borimo se da imamo iste izborne uslove kao što ih imaju i građani u državama EU“, rekla je Rakić agenciji Beta na protestu ispred sedišta Republičke izborne komisije (RIK).

Prema njenim rečima to znači da izbori u Srbiji treba da budu fer i pošteni a glasanje tajno, da niko ne trpi pritisak ili sankcije zbog toga kako je glasao.

„Očekujem da će evropski poslanici i suštinski stajati iza svih vrednosti za koje su se borili u svojim zemljama“, rekla je Rakić, čija je stranka deo opozicione koalicije „Srbija protiv nasilja“.

Aleksić: Vlast mora da se promeni, ili će ubistvo Olivera Ivanovića ostati nerazjašnjeno

Vlast u Srbiji mora da se promeni kako bi se saznala istina o ubistvu Olivera Ivanovića, rekao je za N1 Miroslav Aleksić.

„Očigledno režim Aleksandra Vučića ne želi da se saznaju ni nalogodavci, ni izvršioci, iako je on sam govorio kako je to teroristički akt i da nema nastavka pregovora bez odgovora na ta pitanja. I ništa se nije desilo osim što je ministar Gašić u Skupštini prozvao Nemačku da ona krije ubioe Ivanovića, da bi se ubrzo posle toga sam Vučić izvinjavao. Ništa ne možete verovati ljudima koji danas upravljaju Srbijom“, poručio je on.

Grbović: Celoj Evropi jasno šta se ovde dešavalo

Evropski parlament je u spoljnoj politice Evropske unije samo konsultativno telo, ali nosi specifičnu političku težinu, rekao je predsednik Pokreta slobodnih građana, Pavle Grbović.

„Polažemo nade da će sa te strane konačno doći odlučna akcija. Drago nam je da su konzervativne snage, koje su bliske Aleksandru Vučiću, nadglasane, iako su se one, predvođene sramnim Vladimirom Bilčikom, svim silama trudile da do te rasprave ne dođe. To jesu ohrabrujuće vesti i to da je naša borba na tri fronta spora, zahteva mnogo strpljenja, ali ima efekte“, kazao je on, dodajući da je celoj Evropi jasno šta se ovde dešavalo, a da nedostatak čestitki za izborne rezultate to dokazuju.

Tepić: Cela planeta zna – uhvatili smo lopova u krađi

Marinika Tepić zahvalila se svojim kolegama i svim ljudima koji su joj pružali podršku tokom štrajka glađu, kao i lekarima koji su im pomogli da ponovo budu tu i „nastave borbu“.

„Danas cela planeta zna da smo uhvatili lopova u krađi. Ovog ovde prekoputa koji ne sme da se suoči sa građanima sopstvene zemlje, nego viri kroz zavesu“, rekla je ona, pokazujući ka zgradi Predsedništva.

Juče su, rekla, dobili sjajnu vest – da sutra u Evropskom parlamentu počinje rasprava o pokradenim izborima u Srbiji.

„Izborni inženjering i migracije stanovništva“

Novinar Smiljan Banjac pozdravio je na početku protesta okupljene i rekao da iz stare 2023. godine vučemo recidive prošlosti.

„Niko od nas se nije oporavio od tragedija koje su nas izvukle na ulicu, kada nas već država ukradena od jednog čoveka – nije zaštitila. Nije zaštitila ni nas, ni našu decu, a kako i da nas zaštiti kada ta ista vlast počiva na nasilju“, kazao je on.

Banjac je podsetio da se društvi nakon šest meseci izborilo za izbore, ali da nikada društvo nije prisustvovalo „bestijalnijoj krađi, prevarama i ucenama birača“.

„Nikada u novijoj istoriji policija se nije stavila tako otvoreno stavila u službu jedne stranke i jednog režima, upisujući na naše adrese fantomske sugrađane. Nikada u novijoj istoriji nisu se dogodile takve migracije stanovništva i izborni inženjering koji je prekrajao izborne rezultate u našim gradovima“, kazao je on.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.