Novinarska udruženja oštro osudila predloženu regulaciju online medija na Kosovu

Udruženje novinara Kosova (AGK) i Savet pisanih medija Kosova (KMSHK) pozvali su kosovsku vladu da odmah odustane od izmena u nacrtu zakona koji predviđa regulaciju online medija, piše RSE.
Image
Foto: Getty images

Nacrt zakona o Nezavisnoj komisiji za medije kosovska vlada je odobrila 27. decembra prošle godine i uputila ga kosovskoj skupštini na usvajanje.

Ovaj potez izvršne vlasti smatraju „novim pokušajem aktuelne vlade da udari na medije“.

Advokat za medije Fljatura (Flutura) Kusari rekla je da je dokument koji je vlada odobrila javno objavljen na premijerovoj veb stranici tek nakon zahteva za uvid u njega.

Ona je navela da će se, ako se te izmene odobre, radikalno promeniti način regulisanja internetskih medija koji objavljuju videe – od samoregulacije do državne regulacije. Prema njenim rečima, promene prisiljavaju online medije da podležu državnom licenciranju.

„Svaki online medij koji želi objaviti videozapise moraće da traži dozvolu od Nezavisne komisije za medije, ako se predlog zakona odobri“, rekla je.

Nezavisna komisija za medije (IMC) – osnovana 2005. godine – nadležno je telo za regulaciju, upravljanje i nadzor radiodifuznog frekvencijskog spektra na Kosovu.

AGK deluje kao neprofitno udruženje, dok je KMSHK samoregulatorno telo.

Umesto promena, od vlade se traži jačanje AGK, KMSHK i sudova, kako bi mogli još bolje raditi svoj posao.

Radio Slobodna Evropa je nakon ovih reakcija zatražila komentar kosovske vlade, ali nije dobila odgovor do objavljivanja ove vesti.

Šta predlog predviđa?

Kusari je rekla da vladino obrazloženje za izmene – radi usklađivanja zakonodavstva sa zakonodavstvom Evropske unije – ne stoji, jer su, prema njenim rečima, izmene u suprotnosti sa standardima Saveta Evrope – kojem se Kosovo namerava pridružiti.

Među glavnim promenama navela je:

KPM će licencirati i kontrolisati online medije;

Mediji koji deluju kao nevladine organizacije moraće otvoriti firme kako bi ispunili uslove licenciranja;

Mediji moraju dobiti dozvolu od KPM-a u slučaju promene vlasništva iznad 10 posto, online mediji biće podvrgnuti režimu sankcija u vrednosti do 40.000 eura za eventualne prekršaje.

Između ostalog, predviđeno je da će IPC imati 11 članova, a sedam trenutno ima.

„Zakonska inicijativa Kancelarije premijera je inicijativa za kontrolu online medija putem licenciranja i sledeći je napad na medije“, ocenila je Kusari.

Predsednik AGK-a, Džemalj Redža( Xhemajl Rexha), zatražio je da se nastavi sa samoregulacijom medija i da se uzme u obzir lokalni kontekst razvoja medija.

Predsednik KMSHK-a Imer Muškoljaj (Mushkolaj) rekao je da trenutno na Kosovu postoji dovoljno organizacija i pravnog okvira za rešavanje svih zabrinutosti oko sadržaja u medijima.

Slučaj Finske

Kusari je na konferenciji istakla kako nema poziva da se zakoni ne usklađuju s onima u EU. Pojasnila je da se, kada se neka direktiva EU sprovodi u praksi, uzimaju u obzir okolnosti te zemlje, zbog čega postoje različiti modeli.

Kusari se osvrnula na slučaj Finske, gde su, kada se počela primenjivati direktiva evropskog bloka, Parlament i Vlada postigli dogovor da bi se online mediji u celini trebalo samoregulisati, jer su tako funkcionisali.

Tada su obavestili EU da ne mogu napraviti promene na tom području jer je za Finsku samoregulacija idealan model.

„I mi tražimo isto“, rekla je Kusari, između ostalog.

RSE


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.