Obeležen Lučindan u Velikoj Hoči

Služena je liturgija povodom Lučindana u crkvi Svetog Luke u Velikoj Hoči.
Image
Foto: Radio Goraždevac

U prisustvu velikog broja vernika iz Orahovca i Velike Hoče, liturgiju su služili paroh orahovački jerej Milan Stanojević i paroh velikohočanski jerej Milan Stojković, javlja Radio Goraždevac.

Ovogodišnji domaćin slave bio je Zlatko Nakalamić iz Velike Hoče.

Svečar će naredne godine biti Saša Stolić iz pomenutog mesta u Metohiji.

Slavske kolače su prineli i Manitaševići iz Velike Hoče, jer je Sveti apostol i jevanđelista Luka zaštitnih njihovih domova.

Otac Milan je rekao tokom besede da ćemo “teško moći da shvatimo šta je pravoslavna vera ukoliko naša srca i misli ne gore za Gospodom”.

„Naši životi treba da budu usmeren ka Gospodu, jer je prva i najveća zapovest – ljubi Boga svoga svim srcem svojim, svom dušom svojom, svim umom svojim i uopšte celim bićem svojim. Nemoguće je voleti Boga, a ne voleti ljude oko sebe. Ne možemo da volimo ljude iskreno i istinski ako ne volimo Gospoda“ kazao je on.

Dodao je da “Bog želi da se svi ljudi spasu i dođu u poznanje istine”.

„Gospod je darodavac svih dobara. On je taj koji je došao, stvorio ovaj svet naš kako bi bili u zajednici sa njim. Bog ne spasava na silu čoveka, jer hoće slobodno da mu služimo kao što mu je služio Sv. apostol i jevanđelist Luka. Neka Sveti Luka umoli Gospoda da isceli svaku našu ranu, da nas uteši, ohrabri i da nam da snage da izdržimo na ovom putu, jer bez Boga ne možemo ništa činiti“, poručio je otac Milan.

Crkva Svetog apostola i jevanđeliste Luke nalazi se na starom groblju u Velikoj Hoči.

Crkva je u sadašnjem stanju od 1997. godine, kada je rekonstruisana pošto je delimično porušena u XIX veku.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.