O’Brajen: Izazivanje nemira na severu Kosova znači suočavanje sa NATO

Pomoćnik američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Džejms O'Brajen upozorio je u ponedeljak Prištinu i Beograd da izazivanje nemira na severu Kosova znači suočavanje sa NATO-om.
Image
Foto rs.usembassy.gov

„Važno je da obe strane shvate da, ako dođe do nemira na severu, to znači suočavanje sa NATO-om“, rekao je O’Brajen novinarima.

Poručio je da sever Kosova mora biti miran i siguran kako bi Priština i Beograd politički napredovali na putu ka Evropskoj uniji.

Situacija na severu Kosova, gde većinski žive Srbi, napeta je od početka ove godine, kada su se lokalni Srbi usprotivili albanskim gradonačelnicima u četiri većinski srpske opštine, izabranim na izborima u aprilu koje su bojkotovali Srbi.

Situacija je eskalirala 24. septembra nakon što je kosovsku policiju napala naoružana grupa Srba u selu Banjska u Zvečanu, gde je ubijen policajac Afrim Bunjaku. U sukobima koji su usledili ubijena su i tri srpska napadača.

Priština je za napad okrivila Srbiju, ali je Beograd negirao umešanost.

O’Brajenovi komentari dolaze u trenutku kada NATO razmatra povećanje svog stalnog prisustva na Kosovu kroz KFOR, mirovnu misiju od 4.687 vojnika koju Alijansa već ima na Kosovu.

O’Brajen je dodao da će američki državni sekretar Entoni Blinken na dvodnevnom sastanku ministara spoljnih poslova zemalja NATO-a, 28. i 29. novembra govoriti o porastu napetosti na Zapadnom Balkanu.

Blinken će takođe predstavljati Sjedinjene Države na sastanku Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju u Skoplju.

O mogućnosti trajnijeg povećanja prisutnosti NATO-a na Kosovu govorio je i generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg u Prištini 20. novembra. On je obećao da će zapadni vojni savez učiniti sve da održi mir na Zapadnom Balkanu.

Radio slobodna Evropa


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.