O’Brajen: Podrška dijalogu i savet da se izbegavaju provokativne akcije na severu

"Pozivamo i Kosovo i Srbiju da ispune svoje obaveze proizašle iz dijaloga", rekao je pomoćnik državnog sekretara SAD u Birou za evropske i evroazijske poslove ambasador Džejms O’Brajen.
Image
Foto: VOA/Kim

Imajte na umu da je postignut određeni napredak u dijalogu poslednjih meseci, rekao je O’Brajen na virtuelnoj konferenciji za medije kojoj je prisustvovao i novinar Kim radija.

“Bilo je koraka napred i u pogledu rešavanja nekih veoma praktičnih svakodnevnih pitanja kao što su registarske tablice koje se koriste, ali i carinski dokumenti. Što tiče omogućava kretanje robe između dve zemlje, mislim da ovi koraci pokazuju da je odlučivanje u korist ljudi nešto o čemu se ovde radi”, kazao je O’Brajen.

On je dodao da je stav SAD nepromenjen, te da snažno podržavaju napore u dijalogu koje vodi Miroslav Lajčak ispred Evropske unije, a govorio je i o važnosti da “i jedni i drugi izbegnu bilo kakve provokativne akcije na severu”.

“Primetićete da je poslednjih meseci pojačano prisustvo NATO-a. Zadovoljni smo komunikacijom i saradnjom. Očigledno je da Kosovska policija, uz podršku Evropske misije za sprovođenje zakona, EULEKS-a, predvodi sprovođenje zakona na severu Kosova. Saradnja sa NATO trupama je u poslednje vreme veoma dobra. A kada postoje problemi, oni se brzo rešavaju, a komunikacija i saradnja sa Beogradom je takođe omogućila da se situacija smiri”, naveo je ambasador O’Brajen.

Dodao je da očekuje “još transparentnije” i “više diskusija” u narednim mesecima.

“I ovo je veoma važno, posebno posle događaja krajem septembra, koji su nam otkrili grupu koja pokušava da uveze više oružja i to bi izazvalo ogromno nasilje, da su uspeli da ostvare svoje planove i to je nešto što ja mislim da obe strane razumeju da neće biti dozvoljeno i nijedna ne želi da se tome vrati”, kazao je on.

O’Brajen je pozdravio “neke od promena u srpskoj upravi i administraciji u vezi sa nekim od ovih pitanja” koje vidi kao “korak ka nekoj vrsti trajne saradnje koju očekujemo na severu”.

Podsetimo, Džejms O’Brajen je preuzeo ulogu pomoćnika državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja 5. oktobra 2023. godine.

Ambasador O’Brajen je bio koordinator za sankcije u Stejt departmentu od aprila 2022. Služio je u dve prethodne administracije SAD. Kao prvi predsednički izaslanik za pitanja talaca između 2015. i 2017. godine, pomogao je u uspostavljanju kancelarije i radio na bezbednom povratku stotina američkih građana.

Od 1989. do 2001. bio je viši savetnik državnog sekretara Medlin Olbrajt, glavnog zamenika direktora za planiranje politike i izaslanika predsednika SAD za Balkan.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.