Istekao rok, odluka o oslobađanju javnih površina bez dodatnih pojašnjenja: Sprovođenje će izazvati reakciju građana?

Istekao je petodnevni rok - po odluci gradonačelnika opštine Severna Mitrovica, Erdena Atića - da privrednici oslobode javne površine.
Image
Foto: Kontakt Plus

Odluka je doneta, podsetimo – radi „stvaranja uslova za bezbedno kretanje građana gradskim ulicama“.

Promena na terenu nema, a gradonačelnik javnosti, odnosno građanima opštine kojom rukovodi nije pojasnio šta ova odluka konkretno podrazumeva, kako i kada će da bude sprovedena.

Podsetimo, predstavnik kabineta gradonačelnika Severne Mitrovice, Visar Sulja, u odgovoru za KoSSev potvrdio je da će odluka o oslobađanju javnih površina biti sprovedena u „narednim danima“. KoSSev je takođe, pozivajući se na izvor blizak opštinskim strukturama, preneo da će zaposleni u Upravi za inspekcijske poslove na početku samostalno usmeno obaveštavati vlasnike prodavnica i drugih objekata o tome da je neophodno da oslobode javne površine.

Tako i posle šest dana od ove odluke među građanima traje polemika šta ona konkretno znači.

Šest dana je bilo potrebno i za prvu reakciju političkih predstavnika Srba iz Srpske liste.

Sada apeluju u ime građana:

„Želimo da u ime srpskog naroda, ali i svih ostalih građana pozovemo međunarodne predstavnike na preventivno delovanje, jer će primena ove odluke dovesti do opravdane demokratske reakcije svih građana, koji će u tome imati punu podršku Srpske liste“.

„Nerealno i neverovatno zvuči da su par tezgi ili nekoliko baštenskih garnitura najveći i najurgentniji problem u našem društvu u ovom trenutku. Šta više, to deluje kao namerno maltretiranje građana, uskraćivanje prava na rad i opstanak na ovim prostorima, a sve sa ciljem, ponovićemo dodatne destabilizacije i eskalacije situacije na terenu, protivno svim naporima koje ulažemo svi mi zajedno sa predstavnicima međunarodne zajednice“ – dodaju iz Srpske liste.

Prvi apel je, međutim, uputio lider Građanske inicijative Srpski opstanak, Aleksandar Arsenijević.

Dan nakon odluke gradonačelnika objavio je video snimak obilaska svih tezgi, izloženih proizvoda privrednika, uključujući i one u multinacionalnom delu grada – u Bošnjačkoj mahali.

„Apelujem na gospodina Erdena Atića da ne bude na usluzi velikih marketa, kako bi uništio privredu na severu od koje žive i Srbi i Albanci“ – kazao je, pozivajući Atića da poništi odluku, jer će ona, u suprotnom izazvati „reakciju naroda“.

„Što naravno u ovim trencuima nikome nije u interesu“ – dodao je.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.