Održan sedmi protest: „Ili će stati nasilje ili će stati Srbija“

Sedmi po redu protest pod nazivom „Srbija protiv nasilja“ održan je danas u Beogradu, ali i u Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu.
Image
Foto: Vojin Radovanović/Danas

Sedmi put od početka maja, hiljade ljudi izašlo je na ulice gradova u Srbiji kako bi izrazili negodovanje zbog porasta nasilja, pogotovo posle dva masovna ubistva na teritoriji glavnog grada u samo dva dana.

Za razliku od prethodnih nedelja, današnji protesti održani su istovremeno u četiri najveća grada – Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu.

U svim gradovima protesti i šetnje protekli su bez incidenata, a predstavnici opozicije su najavili da će sledeće nedelje biti organizovani skupovi u još deset gradova u Srbiji, ukoliko vlast ne ispuni zahteve.

Na protestima pod sloganom „Srbija protiv nasilja,“ koji su počeli posle dve velike tragedije u kojima je ubijeno 18 ljudi, uglavnom dece i mladih, opozicija traži promene u vladi i uopšte odlučnije postupanje državnih organa u rešavanju najvećih društvenih problema.

Opozicija kritikuje vlast da je godinama doprinosila stvaranju ambijenta u društvu koji je doveo do porasta nasilja, što predsednik Srbije Aleksandar Vučić i njegovi saradnici poriču i uzvraćaju da je upravo opozicija ta koja poziva na nasilje i da je „zloupotrebila tragedije u političke svrhe“.

Vučić je pozvao opoziciju na razgovor, što ona odbija, a nagovestio je i održavanje vanrednih parlamentarnih izbora do kraja godine.

Opozicija na izbore za sada ne pristaje i traži najpre ispunjenje svih zahteva protesta, što Vučić kategorički odbija.

Ovo su do sada najmasovnije demonstracije protiv Vučića i njegove vlasti.

Vučić i njegova partija Srpska napredna stranka na vlasti su od 2012. godine i imaju sve poluge moći u svojim rukama.

Deo opozicije kao rešenje za izlaz iz krize predlaže prelaznu, tehničku vladu koja bi pripremala uslove za buduće izbore, što Vučić kategorički odbija.

Kako su izgledali protesti po gradovima?

Pre zvaničnog početka protesta, dok su se građani okupljali ispred Doma Narodne skupštine Srbije, sa razglasa je emitovana kompozicija „Emocije“ 13-godišnjeg Andrije Čikića, jednog od devetoro ubijene dece u OŠ „Vladislav Ribnikar“.

Okupljenima se obratio rudar iz Aleksinca Nebojša Stanojević, koji je zamolio ljude za minut ćutanja za osmoricu rudara koji su poginuli u rudniku u tom gradu u aprilu prošle godine, a do danas niko nije odgovarao za ovu nesreću.

Dodao je da bi voleo da je ova priča posebna i usamljen slučaj u društvu, ali to ipak nije tako.

„Ja sam došao da zajedno sa vama tražim pravdu za moje prijatelje i kolege, koji su poslati u mrak bez vode i struje i nikad se nisu vratili njihovim porodicama“, rekao je on.

Rekao je da je dobio „najbolju moguću potvrdu da nije sam“.

Uz zvuke stare pesme „Vostani Serbije“ koju je napisao prosvetitelj Dositej Obradović, demonstranti su se uputili u mirnu šetnju ka mostu Gazela.

Posle okupljanja kod zgrade Skupštine Srbije, demonstranti su se centralnim beogradskim ulicama spustili na most Gazelu i blokirali međunarodni auto-put.

Demonstranti su nosili transparente „Studenti protiv nasilja“ i „Srbija protiv nasilja“, a građani uzvikuju: „Ostavke, ostavke“.

Mogli su se videti transparenti „U tišini nasilje opstaje“, „Računajte na nas“ i „Ili staje nasilje ili staje Srbija“.

Opozicija je najavila da će od sledeće nedelje protesti biti organizovani u još većem broju gradova.

„Od sledeće nedelje ćemo to sigurno za deset gradova podignuti. Idemo dalje. Sve dok ne stane cela Srbija. Ili će stati nasilje, ili će stati cela Srbija“, poručio je Miroslav Aleksić, poslanik Narodne stranke.

Novi Sad

U Novom Sadu posle okupljanja na Pozorišnom trgu, učesnici protesta su krenuli centralnim gradskim ulicama i u blokadu saobraćaja.

„Aleksandar Vučić i njegova stranka preuzeli su državni suverenitet. Kad je nasilje kulminiralo nezapamćenom tragedijom, očekivali smo adekvatnu reakciju koje nije bilo. Umesto toga, dobili smo mantru Ane Brnabić da sistem nije pao. To je bedan izgovor“, rekla je okupljenima univerzitetska profesorka Vesna Rakić Vodinelić.

Demonstranti na čelu kolone nosili su transparent na kom piše „Sve mora da stane“.

Niš

U Nišu, na drugom protestu protiv nasilja okupilo se više stotina ljudi.

Među njima ima i mlađeg i starijeg stanovnišva, a pojedini su došli sa kućnim ljubimcima.

Grupa studenata poručila je da su „oni položili ispit, a da je sistem pao“.

Jedna nastavnica je nosila crvenu svesku kao simbol školskog dnevnika.

Čuli su se uzvici „Vučiću odlazi“, a šetnja je protekla bez incidenata.

Kragujevac

Više hiljada Kragujevčana okupilo se na protestu na Đačkom trgu u centru Kragujevca, prenela je agencija FoNet.

Demonstrantima se obratilo više nestranačkih ličnosti, profesora, glumaca i lekara, a osnovna poruka sa skupa je da „Srbija više nema vremena za čekanje“.

Okupljeni građani su povremeno skandirali „Vučiću odlazi“ i mahali državnim zastavama Srbije.

Primećeno je nekoliko transparenata među kojima je najveći bio „Si đi Pink, Si đi AV“.

Zašto se protest zove „Srbija protiv nasilja“?

Početkom maja ove godine, u samo dva dana, na teritoriji Beograda dogodile su se dva masovna ubistva koja su potresla i šokirala Srbiju.

Najpre je 13-godišnji dečak, prema policijskoj istrazi, upao u svoju školu u centru Beograda i ubio devetoro đaka i čuvara i ranio još šestoro dece i nastavnicu istorije.

Jedna od teško ranjenih devojčica je potom preminula, čime se broj žrtava popeo na deset.

Samo dan kasnije, u beogradskoj prigradskoj opštini Mladenovac, osumnjičeni 21-godišnjak iz automatske puške je, kako navodi policija, ubio osmoro i ranio 12, mahom mladih ljudi.

Oba zločina, pogotovo nezapamćena tragedija u školi u strogom centru Beograda, duboko su uznemirila ljude, a potom su počeli protesti nazvani „Srbija protiv nasilja“.

Dok je opozicija govorila da protesti nisu politički, vlast je tvrdila upravo suprotno, naglašavajući da su zahtevi demonstranata upravo politički.

Vučić je u više navrata rekao da u zahtevima sa protesta ne postoji nijedan koji se tiče dece.

„Nijedan zahtev se ne tiče prava i položaja naše dece, nastavnika ili bilo koje društvene grupe osim njih političara i jednog tajkuna. To vidite kroz svaki zahtev“, kaže Vučić.

On i drugi predstavnici vlasti i SNS pozivaju na „jedinstvo“, navodeći da je ono „potrebnije nego bilo kada“, ali nazivaju opoziciju i njene pristalice „lešinarima“ jer na ulicama nisu zbog tragedija i suzbijanja nasilja, već da bi došli na vlast.

Vučić je u više navrata rekao da se „na vlast dolazi isključivo na izborima, a ne preko ulice i nasiljem“.

Posle nekoliko masovnih opozicionih protesta, Vučić je krajem maja organizovao miting u Beogradu, najavljujući ga kao „najmasovniji u istoriji Srbije“.

Na mitingu, održanom po kiši, poručio je da odlazi sa mesta predsednika SNS i da osniva Narodni pokret.

Koji su zahtevi protesta?

Demonstranti traže odgovornost vlasti zbog, kako navode, dugogodišnjeg stvaranja ambijenta koji je doveo do porasta nasilja u zemlji.

Zahtevaju smenu ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i šefa Bezbednosno-informativne agencije Aleksandra Vulina.

Traži se i smena rukovodstva Javnog servisa Radio-televizije Srbije, svih članova Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM), ukidanje rijaliti programa i emisija koje promovišu nemoral i nasilje na televizijama sa nacionalnim frekvencijama, zabrana štampanih medija koji sadržajem promovišu nasilje, agresiju i krše novinarski kodeks.

Zahteva se i oduzimanje nacionalne frekvencije televizijama Pink i Hepi zbog, navode, kršenja zakona i promocije nasilja, agresije i nemorala.

BBC


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.